marți, 31 iulie 2012

BasaRap&Scepticul-Epoca Regilor

Marasmul comunistilor!


    În agonie fiecare individ din ”partidul comunistilor” caută o modalitate de a se ascunde de realitatea dură în care se află partidul său, cind accesul la oxigen din zi în zi scade.
  Ce măgarie vedem azi?
    Fost șef al SIS-ului "Artur Resetnicov" a cărui funcție era apărarea integritații statale a Republicii Moldova este îmbrăcat în tricou cu mesej ce favorizează oraganul de represiune a Uniunii Sovietice ,fată de care ne-am declarat independenți în 1991.
 E foarte alarmant faptul că politica moldovenească pe zi ce trece se transforma tot mai mult într-un ”#rahat cu perjî” (vedem cazul de față).
  Ce-a mai mare problemă a politicii moldovenești este degradarea ei psihică unde luptă politică se transformă în lupta pentru intersele de partid și nu  pentru interesele economice a statului.
Sursă: www.vladturcanu.blogspot.com

sâmbătă, 28 iulie 2012

100 de elevi din România în tabără de odihnă în Republica Moldova

100 de elevi din România au ajuns astăzi în tabăra de odihnă „Prietenia” din satul Coşniţa, raionul Dubăsari. Împreună cu ei au fost cazaţi şi 150 de copii din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă.
Biletele în tabăra de odihnă din Republica Moldova pentru elevii din România sunt oferite de către Ministerul Educației de la Chișinău. Programul taberei cuprinde excursii, activități cultural-artistice şi concursuri sportive.
Acțiunile se desfășoară în baza Protocolului de colaborare între Ministerul Educației al Republicii Moldova şi Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului din România.
Totodată, în baza Protocolului de colaborare, 360 copii din şcolile de pe malul drept al Nistrului şi 90 de copii din raioanele de est și oraşul Bender s-au odihnit în această vară la Sulina, jud. Tulcea.
Sursa: InfoPrut.ro  Sursa foto: ziarebotosani.ro

joi, 26 iulie 2012

Cel mai tanar participant la JO 2012 vrea Unirea Republicii Moldova cu Romania!


 Cel mai tanar participant la JO 2012 vrea Unirea Republicii Moldova cu Romania!
Dan Olaru a obtinut cota olimpica la proba masculina de tir cu arcul pentru Republica Moldova, a carui port drapel va fi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Are numai 15 ani, este cel mai tanar participant roman la Jocurile Olimpice de la Londra si voluntar al Platformei Civice Actiunea 2012.

Reporter: Ai participat la diverse actiuni unioniste, de exemplu, la marsul de pe 13 mai, cand a fost comemorata implinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus. Ce anume te determina sa participi la astfel de manifestatii?
Dan Olaru: Deoarece suntem un singur popor si sper ca totusi va fi unirea si vom deveni ca si inainte o tara mare.

Reporter: Cine te-a invatat pe tine sa fii patriot? Cine te-a invatat pe tine ca esti roman?
Dan Olaru: Mama m-a invatat, deoarece este profesoara de istorie si tot timpul mi-a spus ca suntem romani si nu moldoveni si ca vorbim limba romana.

Reporter: Pe 27 iulie, cand va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vara de la Londra, tu vei purta drapelul Republicii Moldova,. Speri ca intr-o zi vei purta tricolorul la competitii de acest fel sau cum gandesti tu viitorul tau sportiv?
Dan Olaru: Da, sper ca voi putea concura pentru o Romanie Mare, e un vis de-al meu si tare imi doresc acest lucru.

Reporter: Si cand crezi tu ca se va implini idealul unirii?
Dan Olaru: In vreo cinci-sapte ani. Eu asa zic.

Reporter: Tu, de exemplu, la antrenamente, impreuna cu colegi de-ai tai ai mai avut discutii despre romanism? Adica, tu afirmi ca esti roman la scoala sau la antrenamente?
Dan Olaru: Da, afirm si pana acum n-am avut probleme cu acest lucru si colegii de la antrenamente, deoarece sunt mai mult cu comunistii, spun ca ,,sunt probleme tale acestea si ai parerea ta si gandeste cum vrei”. Noi nu ne confruntam cu treaba aceasta.

Reporter: Vei mai participa la actiuni unioniste?
Dan Olaru: Da, voi participa la manifestațua organizata la Balti, pe data de 5 august, unde peste 500 de tineri vor marșalui pe strazile celui mai mare oraș din nordul Basarabiei.

Reporter: Care e mesajul tau pentru cei care vor afla ca esti cel mai tanar sportiv roman la Jocurile Olimpice de la Londra?
Dan Olaru: Sa aiba increde in mine si sa-mi tina pumnii ca sa ocup un loc bun.
Reporter: Asa o sa facem. Mult succes!

Sursa: Actiunea Platforma civica

Visul celui mai tânăr participant al RM la Jocurile Olimpice: Să concureze pentru o Românie Mare.


Visul celui mai tânăr participant al RM la Jocurile Olimpice: Să concureze pentru o Românie Mare
Foto: allfun.md

Dan Olaru a obținut cota olimpică la proba masculină de tir cu arcul pentru Republica Moldova, a cărui port drapel va fi la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Are numai 15 ani, este cel mai tânăr participant la Jocurile Olimpice de la Londra și voluntar al Platformei Civice Acțiunea 2012.

Sportivul a participat la mai multe acțiuni unioniste și speră că Republica Moldova se va uni cu România și într-o zi va putea concura la JO pentru o Românie Mare.

„Sper că voi putea concura pentru o Românie Mare, e un vis de-al meu și tare îmi doresc acest lucru”, a spus Dan Olaru în cadrul unui interviu pentru sport.ro.

UNIMEDIA menționăm că la Jocurile Olimpice și Paralimpice din Londa participă 24 de sportivi din Republica Moldova.

Sursa: UNIMEDIA

miercuri, 25 iulie 2012

Legea privind redobândirea cetățeniei române va fi îmbunătățită


Imagine simbol - sursa: google.com

Legea privind redobândirea cetățeniei române va fi îmbunătățită, anunţă președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie de la București, Gheorghe Emacu. Oficialul român se află în vizită la Chişinău pentru a identifica soluții de îmbunătățire a procesului de redobândire a cetățeniei române.
În cadrul vizitei sale la Chişinău, noul președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie s-a întâlnit şi cu angajaţii Ambasadei României de la Chişinău. Acesta a recunoscut existenţa mai multor probleme, asigurând că „autorităţile de la București depun eforturi constante pentru a le oferi cetățenilor Republicii Moldova condiții din ce în ce mai bune în care pot beneficia de această oportunitate".
Ministrul Justiţiei al Republicii Moldova, Oleg Efrim, l-a îndemnat pe Gheorghe Emacu să-i semnaleze despre orice tentative ale funcționarilor de la Chișinău de a transforma procesul de redobândire a cetățeniei române într-o afacere.
Totodată, Emacu a anunțat că ar putea iniția un șir de amendamente la Lege, acestea urmând a fi propuse ministrului român al Justiției, Titus Corlățean.
Oficialul român urmează să continue discuțiile cu responsabili din Direcția notariat și avocatură a Ministerului Justiției de la Chișinău și cu cei de la Serviciul Stării Civile.

marți, 24 iulie 2012

Promo - Marșul Unirii - Bălți

A luat naștere magazinul ”Faptă nu Vorbă”

 A luat naștere magazinul ”Faptă nu Vorbă”, primele produse în acest magazin online sunt, tricouri negre si albastre cu harta României Mari și inscripția Unire.
  Pentru procurarea produselor din magazinul FNV contactați: Pruteanu Sergiu 069235713


O captură de la pseudo-patrioții Moldovei

Un steag capturat de la pseudo-patrioții Moldovei în timpul marșului unionist de la Cahul, a fost afișat de catre gruparea "Oastea Fiară" la meciul dintre Dacia Chișinău și Zimbru Chișinău.

“S-a înfăptuit Unirea?” Nu. Dar aţi vrea să o trăiţi? “Da, sigur!”


În această zi de duminică, tineri şi bătrâni de bună credinţă au pornit către Cahul cu un gând curat. Şi-au dorit să aducă zâmbete pe chipurile localnicilor prin cântecele care au răsunat de-a lungul străzilor pe care, timp de câteva ore, cel care a domnit, a fost tricolorul.
Am fost împreună în momentele de glorie, dar şi cele de cumpănă. Aşa că, şi astăzi, românii de peste Prut şi din Basarabia au fost împreună! Au scandat la unison: „România, nu uita, Basarabia e a ta!”; „Basarabia e România!”; “Jos hotarul de la Prut!”; “Trăiască, Trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”
Se pare, însă, că celor de la Patrioţii Moldovei şi de la Liga Tineretului Rus nu le-a plăcut plăcut tricolorul şi nici feţele noastre senine. Nu ne-au întâlnit cu “bine aţi venit!”, ci cu înjurături, iar pâinea şi sarea a fost înlocuită cu ouă. Ne-ar fi tras şi o mamă de bătaie, doar că zecile de poliţişti au reuşit să-i stăpânească.

miercuri, 18 iulie 2012

Marşuri unioniste pentru a marca începutul decomunizării Republicii Moldova


La Cahul şi la Bălţi vor avea loc două marşuri unioniste, menite să marcheze începutul decomunizării Republicii Moldova şi să reitereze necesitatea refacerii unităţii naţionale prin unirea Republicii Moldova cu România, se arată într-un comunicat de presă emis de Platforma Civică Acţiunea 2012.
Potrivit comunicatului de presă, marșul unionist de la Cahul va avea loc duminică, 22 iulie, cu începere de la ora 11:00, având ca punct de plecare strada Ștefan cel Mare (intersecția cu strada Izvoarele) și ca punct terminus statuia lui Ioan Vodă. În cadrul manifestaţiei organizate de Consilliul Unirii, la care se vor alătura peste 100 de voluntari ai Acțiunii 2012 din București și Chișinău, vor fi arse simboluri ale regimului comunist.
Totodată, pe 5 august, la Bălți, filiala Platformei Civice “Acțiunea 2012” din localitate organizează cu începere de la ora 15:00 marșul “Unirea face puterea” prin care va cere reunirea în cel mai scurt timp cu România, pentru a urma calea europeană a poporului român. Potrivit organizatorilor, la eveniment sunt aşteptaţi peste 500 de oameni, cărora în prezent primăria comunistă din Bălți le încalcă dreptul de a manifesta public, refuzând să le autorizeze acţiunea.
InfoPrut aminteşte că Parlamentul Republicii Moldova a interzis joi, 12 iulie, la ultima şedinţă a legislativului din această sesiune, utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice – secera şi ciocanul, precum şi a altor ideologii totalitare.

marți, 17 iulie 2012

Școala de cultură și afirmare românească organizată la Soroca. 27-29 iulie


In perioada 27-29 iulie va avea loc la Soroca, o nouă ediție a Școlii de Cultură și Afirmare Românească organizată de către Platforma Civică Acțiunea 2012. 
Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească are în vedere pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice, susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect, de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.
Sunt eligibili tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani.
Această ediție a ȘCAR are loc în contextul derulării Programului Lideri pentru Unire și este prima școală de acest gen organizată pe malul stâng al Prutului, La finalul evenimentului, participanții vor primi diplome de absolvire a cursurilor. Cheltuielile ce țin de cazare și masă sunt suportate de către organizator. Costurile ce țin de transport vor fi suportate de către participanți. 
Pentru a aplica la Școala de Cultură și Afirmare Românească doritorii trebuie să trimită până vineri, 20 iulie la adresa de email contact@actiunea2012.ro formularul de înscriere. Pentru a fi siguri că veți fi acceptați, puteți atașa de asemenea și mărturii foto/video ale atașamentului vostru întru susținerea culturii românești.

duminică, 15 iulie 2012

Lenin de la Dondușeni, la pâmânt.


Lenin de la Dondușeni, la pâmânt
Foto: captura imagini video/arena.md

Decapitat, demolat, restaurat, murdărit cu vopsea și din nou doborât la pâmânt - asta este soarta monumentului lui Vladimir Ilici Lenin din centrul oraşului Donduşeni. În noaptea aceasta, 14 spre 15 iulie, statuia liderului bolșevic a fost din nou făcută una cu pământul. Ca și data trecută, pe postament au rămas doar picioarele.

Potrivit arena.md, monument ar fi fost doborât de un tractor. Vineri, 13 iulie, o decizie în acest sens a fost luată de Consiliul local Donduşeni.

Acum mai bine de trei luni acesta a fost distrus: în noaptea de 27 martie, statuia a fost sfărâmată în două, iar capul chipului de piatră a ideologului bolşevic a căzut la pământ. La doar două săptămîni, conducerea locală comunistă a restaurat monumentul.  Nou-nouţ, acesta a sclipit în razele soarelui nu mult timp. Peste o lună, la 25 aprilie, monumentul a fost vandalizat - stropit cu vopsea din cap până în picioare.

UNIMEDIA precizează că potrivit Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, în 2010, în Republica Moldova,cu excepția UTA Găgăuzia, existau cel puţin 13 monumente ale liderului bolșevic, majoritatea din ele fiind edificate în nordul țării. Rezultatele alegerilor parlamentare arată că anume acolo, populația este nostalgică după trecutul comunist, votând masiv Partidul Comuniștilor. Și în Chișinău există 2 monumente ale lui V.I. Lenin - unul situat la „Moldexpo” şi altul în curtea sediului PCRM.

Sursa: UNIMEDIA

sâmbătă, 14 iulie 2012

Să curățăm țara de comunism!

  Joi , Parlamentul Republicii Moldova a votat o lege care condamnă crimele regimului comunist  şi o altă lege care interzice simbolurile comuniste, precum secera şi ciocanul. Această decizie  e binevenită pentru basarabeni care din cauza comuniștilor au suportat deznaționalizarea, foametea, deportările și colectivizarea forțată.
 Totuși s-au găsit niște mancurți care în loc să condamne crimele făcute de înaintașii lor, s-au gândit să organizeze o acțiune cu numele de "teroarea roșie", esența acestei acțiuni fiind folosirea la maxim a simbolicii comuniste : postarea de imaginii pe rețelele de socializare, afișarea steagurilor comuniste, purtarea tricourilor cu secerea și ciocan....


Cât se mai poate fraților? Am ajuns până în prezent să fim umiliți de ocupanți? Oare nu mai suntem stăpâni la noi acasă?   "Teroarea roșie" e deja ceva normal? .


A venit timpul să dăm un răspuns ferm ocupanților!
A venit timpul să dăm dovadă de demnitate națională!
A venit timpul să curățăm țara de comunism!

Noi vom da replică acestor fărădelegi, vom distruge simbolurile comuniste. De asemenea organizăm un concurs pentru cea mai bună acțiune de anticomunism, cele mai bune materiale foto și video vor fi premiate cu câte un tricou de atitudine !!! Materialele video și foto le puteți posta pe facebook sau trimiteți la adresa fapta@ymail.com 

P.S. - Să nu uitați că simbolurile comuniste sunt interzise de Lege în Republica Moldova, astfel nimicirea lor este un act de atitudine civică.



vineri, 13 iulie 2012

Presa internațională: Interzicerea simbolurilor comuniste va onora memoria miilor de oameni ucişi în perioada sovietică


Presa internațională: Interzicerea simbolurilor comuniste va onora memoria miilor de oameni ucişi în perioada sovietică

Parlamentul Republicii Moldova a interzis simbolurile comuniste pentru a onora memoria miilor persoane ucise în perioada sovietică. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat că va contesta votul la Curtea Constituţională, scrie The Associated Press.

Parlamentul moldovean a votat joi o lege care condamnă "crimele" regimului comunist în această fostă republică sovietică şi o altă lege care interzice simbolurile comuniste, precum secera şi ciocanul, informează agenția de presă AFP.

"Este de datoria noastră morală să condamnăm crimele regimului comunist totalitar", a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, adăugând că, în perioada sovietice, "Partidul Comunist a organizat colectivizarea forţată, deportările în masă și foametea".
“Această reglementare afectează direct Partidul Comuniştilor care încă foloseşte secera şi ciocanul şi în cazul în care nu renunţă la acest simbol, riscă să fie desfiinţat”, relatează Radio România Actualități.

Hotărârea de condamnare a comunismului prezentată de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost întocmită în baza unui raport al comisiei speciale care a studiat în 2010 crimele regimului comunist în Republica Moldova.
Raportul a denunţat printre altele ocuparea Basarabiei, a Bucovinei de nord şi a ţinutului Herţei ca urmare a pactului Molotov- Ribbentrop, valurile de deportări prin care sute de mii de basarabeni au fost trimişi în Siberia şi Kazakhstan şi foametea organizată în anii 1946-1947.

Potrivit comisiei, regimul totalitar comunist a fost responsabil şi de crime cuturale care au ţintit identitatea românilor basarabeni, inclusiv prin impunerea unei aşa-numite limbi moldoveneşti şi inventarea unui popor distinct de cel român.
Adoptarea acestor legi înseamnă că Partidul Comuniştilor va fi obligat să-și schimbe simbolul său, secera şi ciocanul, explică agenția de presă rusă Interfax.

Potrivit acesteia comuniştii au calificat adoptarea acestor legi drept o "presiune asupra opoziţiei" şi "o încercare de a aduce opoziţia în afara cadrului constituţional al Republicii Moldova."

Totodată Interfax reamintește că în perioada când a fost președinte în 2010, Ghimpu a semnat un decret cu privire la stabilirea zilei de 28 iunie, drept Ziua ocupaţiei sovietice, care a fost declarat neconstituţional.

Pentru utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice vor fi prevăzute şi sancţiuni. Documentul nu interzice cuvântul "comunist", ci simbolurile regimului totalitar, menţionează vesti.ru.

Potrivit presei ruse, Partidul Comunist din Federaţia Rusă deja şi-a exprimat dezacordul cu decizia Parlamentului moldovean şi urmează să expedieze o scrisoare autorităţilor de la Chişinău

Sursa: UNIMEDIA

joi, 12 iulie 2012

Ultimă oră! Moldova a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!


Ultimă oră! Moldova a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist! Secera și ciocanul - simbolurile ideologiei comuniste au fost scoase înafara legii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat, cu 53 voturi pro, în urmă cu câteva clipe de către Parlament.

Pentru adoptarea acestei hotărâri s-au expus toate partidele reprezentante ale AIE - PL, PD și PLDM. Respectiv, fracțiunea PCRM, socialiștii lui Dodon și grupul deputaților neafiliați condus de Vadim Mișin - au fost împotrivă. După vot, comuniștii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Astfel, partidele politice nu vor mai putea utiliza și face propagandă cu atributele ideologiei comuniste.

PCRM a ripostat cum a putut. „Eu mă mândresc că sunt comunist! Mai bine să fii comunist decât fascist ca dvs. Voi încercați să limitați drepturile Partidului Comuniștilor, cel mai mare partid din Republica Moldova și unicului partid de opoziție!”, a declarat deputatul Grigore Petrenco.

Nicolae Timofti vrea UNIREA cu România?


foto: ghimpele.ro
Barierile dintre Republica Moldova şi România trebuiesc eliminate pentru a fi împreună în Uniunea Europeană. Dorinţa aparţine preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, care a declarat într-un interviu că zidul instalat pe râul Prut trebuie să dispară. Deşi integrarea europeană este imposibilă atât timp cât diferendul transnistrean rămâne nerezolvat, şeful statului dă de înţeles că prevederile Constituţiei sunt prioritare abordării Moscovei și Kievului în acest sens.
"Dorim să fim împreună cu România în Uniunea Europeană. Până atunci, inclusiv cu ajutorul fraților și partenerilor noștri din România, ne unificăm legislația, procedurile, ne unificăm mentalitățile. Cu alte cuvinte, eliminăm nedreptățile care s-au comis de la instalarea unui zid pe râul Prut, după cel de-al doilea război mondial. De pe urma acelei decizii politice a suferit populația de pe ambele maluri ale Prutului", a menţionat şeful statului.
În altă ordine de idei, Nicolae Timofti a precizat că în rezolvarea diferendului transnistrean se va ţine cont de caracterul integru al Republicii Moldova.
"Kievul optează în favoarea transformării actualului format de pacificatori la Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional. Moscova dorește soluționarea diferendului prin acordarea unui statut politic special Transnistriei, iar Tiraspolul își dorește să devină un stat independent. Noi înțelegem abordările, dar ținem cont de interesele Moldovei și de prevederile Constituției, care se referă la caracterul integru al statului", a conchis preşedintele.
Sursa: Publika

Concurs pentru concepția monumentului din fața Guvernului


Primăria municipiului Chişinău anunţă organizarea unui concurs pentru elaborarea concepţiei monumentului victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, care va fi instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

O dispoziţie în acest sens a semnat primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Potrivit dispoziției, la elaborarea viitorului monument se vor lua în consideraţie cele mai bune tradiţii arhitectural-artistice ale monumentelor existente în ţară, precum şi cele internaţionale.

Materialele pentru participare la concurs şi datele de contact ale autorilor vor fi prezentate secretarului concursului, Sergiu Gatmaniuc, până la data de 19 octombrie 2012. (Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, bir. 204), sau expediate prin poştă în adresa Primăriei municipiului Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 83, cu menţiunea „Concursul „Victimele regimului".

Termenul limită pentru desfăşurarea concursului este 31 octombrie 2012.

Sursa: Jurnal

miercuri, 11 iulie 2012

Putin reface URSS şi Imperiul Rus

Foarte multă lume - filozofi, istorici, sociologi, politologi, scriitori ş.a. - s-a întrebat pe parcursul ultimelor secole, se mai întreabă şi astăzi ce fel de ţară e această Rusie care, având un teritoriu uriaş şi atâtea bogăţii, este o ţară săracă, o sursă de instabilitate şi de insecuritate pentru ţările şi popoarele din jurul ei. 


Pe întreg parcursul existenţei sale, Rusia a ocupat şi a asimilat (pe unele până la dispariţie totală) zeci de popoare mici şi mari, începând cu etniile nordice sau caucaziene şi terminând cu ţări şi state ca Finlanda, Polonia, Ţările Baltice, Moldova de la est de Prut. Există o certitudine deja asupra faptului că ruşii sunt mai preocupaţi de ceea ce se întâmplă în jurul lor decât de ceea ce se întâmplă la ei acasă, ei nu-şi consumă energiile şi talentul pentru a trăi mai bine şi mai civilizat prin a-şi face ţara lor mai bogată. Ruşii sunt interesaţi, de secole, de ideea de a ocupa teritorii străine, a asimila popoare şi a le învăţa cum să trăiască... 

Parlamentul Republicii Moldova va încerca să condamne mâine crimele regimului comunist totalitar. Filat: "Iniţiativa are asentimentul tuturor componentelor Alianţei"


Deputaţii din fracţiunea liberală au înregistrat ieri un proiect de hotărâre prin care propun ca Parlamentul să ia act de raportul Comisiei Cojocaru şi să interzică simboluri comuniste (secerea şi ciocanu). Cel mai probabil, acesta va fi examinat maine, în ultima zi a sesiunii de primăvară-vară.
ORA 14.19 Premierul Vlad Filat a confirmat acum câteva clipe că iniţiativa liberalilor "are asentimentul tuturor componentelor Alianţei". 
Nu este prima tentativa de acest fel care ajunge în Parlament. În 2010, deputaţii din actuala coaliţie au încercat în două rânduri să audieze raportul comisiei Cojocaru, dar de fiecare dată s-a lăsat cu scandal. Partenerii de alianţă i-au reproşat preşedintelui PL că s-a cam pripit. Astăzi, premierul Vlad Filat a declarat pentru "Adevărul" Moldova că "e timpul să dăm o apreciere crimelor comunismului".

marți, 10 iulie 2012

STATUIA VOIEVODALĂ A LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT

Unii dintre noi văd monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt foarte des. Dar ne-am gândit vreodată care este istoria lui şi ce mistere mai ascunde sculptura voievodală? Apropo, la edificarea statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi-au mai adus contribuţia alături de sculptorul Alexandru Plămădeală, arhitectul Eugen Bernardazzi, fiul celebrului Alexandru Bernardazzi şi inginerul Gheorghe Leviţchi. 


Reporter: Vadim Şterbate
Imagine: Arcadie Videaev
Editor video: Petru Ursu

© Prima Oră / PrimeTV 2012

luni, 9 iulie 2012

BEST Chișinău invită studenții din Europa la degustație de vinuri.


În perioada 10-21 iulie, Republica Moldova va fi vizitată de un grup de studenți din 16 țări europene care, împreună cu 6 studenți din Moldova, vor participa la un curs de vară cu tematica ”Tehnologia Vinului”, organizat de BEST Chișinău în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova. 
Pe lîngă vizite la companiile producătoare de vinuri şi orele academice, studenții vor avea șansa să cunoască tradițiile populare, să viziteze locurile istorice din Chișinău și să comunice cu populația locală.

Rezoluţie prin care Rusiei i se solicită retragerea trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Rep. Moldova

Comitetul General pentru Afaceri Politice și Securitate al Adunării Parlamentare OSCE a adoptat o Rezoluție cu privire la Republica Moldova, în care se face apel la Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale legii și angajamentelor internaționale asumate în cadrul OSCE.
Serviciul de presă al Legislativului de la Chişinău anunţă că Rezoluţia AP OSCE a fost susţinută de toate delegațiile naționale, mai puţin de Federația Rusă și Cipru, care s-au abținut în timpul votării.

(Foto) Ce scriau basarabenii pe trenuri, în timpul ocupației sovietice


Se spune că o poză face cât o mie de cuvinte. Iar mai jos e o imagine din timpul ocupației sovietice, când partea de est a Moldovei fusese ruptă din trupul firesc al țării.
Cu toții știm ce urmări a avut această rupere de țară, în special pentru românii din stânga Prutului. Cu toții am auzit de masacrele de atunci, deportări și alte acțiuni agresive din partea ocupantului.
În continuare vă las să vedeți imaginea care ne este drept dovadă a crezului basarabeanului de atunci. Pe tren au arborat tricolorul și au scris“BASARABIA A FOST ȘI VA FI A ROMÂNIEI”. Concluzia rămâne după voi.
Mie nu-mi rămâne decât să mă întreb, cum de moldovanii de astăzi au ajuns să-și ponegrească istoria și să hulească crezul sfânt al moldovenilor de atunci? Să meargă împotriva propriilor frați, strămoși, împotriva adevărului?

Zvastica, 1812 şi panglica Sfântului Gheorghe

Există anumite simboluri care trebuie ţinute în umbră, altfel, când sunt scoase în societate menirea lor e să jignească. 


Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă în Chişinău ar apărea un grup care ar umbla pe stradă cu zvastici pe tricouri. Imediat s-ar trezi ura, teroarea, agresivitatea, apoi ar apărea şi sânge.

Ştim cu toţii că panglica Sfântul Gheorghe este un simbol al armatei ţariste, apoi roşii, reactivat în Rusia după căderea Uniunii Sovietice. Chişinăul a fost plin de panglici ale Sfântului Gheorghe înainte şi după 9 mai. Cei care le-au scos la noi pe piaţă, membrii Ligii Tineretului Rus, ne spuneau că e un simbol frumos, comemorativ, al victoriei armatei sovietice asupra armatei naziste, nu un simbol al ocupanţilor. Ce să caute un simbol rusesc la noi, e un lucru despre care s-a tot scris şi nu vreau să vă plictisesc.

Văd însă, tot mai des, nişte stickere lipite pe chioşcuri, pe garduri, pe maşini, peste tot - cu o menire explicită de-a jigni românii din Basarabia. Şi nu mai e vorba de vreo confuzie sau de vreo greşeală - totul e extrem de clar. Stickerele sunt cu panglica Sfântului Gheorghe şi cu 1812. Simbolul armatei ţariste şi anul ocupării Basarabiei. Panglica Sfântului Gheorghe a mai apărut până acum în combinaţie cu 1941-1945, anii celui de-al Doilea Război Mondial. Subtilitatea stickerului cu 1812 exprimă o mândrie rusească de ocupanţi, o bucurie a lui Vanea că a călcat cu cizma Basarabia. Ştiind că panglica apare cu 1941-1945, e foarte clară şi trimiterea: românii ar fi fascişti sau, cel puţin, ca fasciştii.

Stickerul cu panglica Sfântului Gheorghe şi anul 1812 e extremist şi nu mai are scuza victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial. E exact ca zvastica. Nu poţi fi român şi să te bucuri când îl vezi, nu poţi să nu te simţi jignit şi agresat. Şi arată şi intenţia panglicii Sfântului Gheorghe în Moldova. Cei care folosesc simbolul, ar trebui să ştie că e unul totalitarist, jignitor asupra cetăţenilor Moldovei. E un simbol ce ar trebui interzis, dar cine să facă asta?  


Alexandru Vakulovski; Foto - Cristina Zelinschi
Sursa: Timpul.md

sâmbătă, 7 iulie 2012

INIS „ProMemoria” a comemorat victimele totalitarismului sovietic


   Pe data de 5 iulie 2012, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria”, în parteneriat şi cu susţinerea Primăriei Municipiului Chişinău, Direcţia Cultură, a organizat în incinta Bibliotecii publice „Onisifor Ghibu” din Chişinău Conferinţa ştiinţifico-practică „Deportarea din 6 iulie 1949: cauze şi urmări”.
   În faţa celor prezenţi în sala Bibliotecii – supravieţuitori ai deportărilor, istorici, profesori, reprezentanţi ai mass-media – a vorbit doamna Valentina STURZA, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Moldova. Domnia sa a povestit soarta dramatică prin care a trecut familia dumneaei, tatăl fiind primar în satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, până la invazia URSS asupra României. Dna Valentina Sturza a vorbit, de asemenea, despre problemele cu care se mai confruntă şi astăzi foştii deportaţi, dar şi despre acţiunile Guvernului Filat în vederea soluţionării acestor probleme.

Orheiul Vechi, muzeul de sub cerul liber al Moldovei



Vedere a împrejurimilor Orheiului Vechi
Există destinații în care, ori de câte ori ai merge, tot ai ce admira. Împrejurimile Orheiului nu fac excepție, unde totul respiră istorie.
La doar 60 de kilometri de Capitală, timpul parcă a rămas în loc. Cât cuprinzi cu ochii, vezi grote, peșteri, caverne și călugări sihastri. Pare că toată istoria Moldovei s-a adunat la Orheiul Vechi. Legenda spune că primii oameni s-au stabilit aici cu 40.000 de ani în urmă, iar de-a lungul timpului s-au perindat tracii, geții, dacii și alte neamuri.
E mijloc de săptămână, însă turiștii mișună la deal și la vale, explorând curioși frumusețea de pe marginea prăpastiei. Ici colea întâlnești mici comercianți de suvenire de piatră. Sunt niște copii care-și fac bani de buzunar convingând străinii să le cumpere „capodoperele" lor. „Ne-am obișnuit cu tot felul de călători.

Lideri pentru Unire

Programul de vară “Lideri pentru unire”
20 iulie – 20 septembrie
Acțiunea 2012 dă culorile acestei veri: roșu, galben și albastru!








Propunem tuturor tinerilor(din România și Republica Moldova) care cred în cauza unirii și își pot dedica zilele rămase din vară să intre în programul “Lideri pentru unire”.
Vor fi două luni de activități de promovare a unionismului și de dezvoltare a abilităților personale.
Două luni de muncă contra-cronometru la capătul cărora cei mai buni dintre voi vor deveni liderii generației noastre.
Din activitățile care vor avea loc amintim: școli de vară în localități din România și Republica Moldova (Alba Iulia, Soroca, Roman, Bacău, Chișinău, Buzău, Constanța, Nisporeni)*, traininguri și workshopuri cu tematică unionistă, cursuri de management de proiect, comunicare și PR, filmare și fotografiere, creare de siteuri și bloguri, activism civic, flash-moburi, marșuri; cluburi de dezbateri; creare și dezvoltare de campanii cu mesaj social; activități online.
Condiții de participare:
* 15-30 de ani
* disponibilitate pentru deplasări în alte localități
* timp liber minim 60% din perioada desfășurării proiectului
Înscrierile prealabile se fac la adresa: http://actiunea2012.ro/adeziuni
*Cei care au un pașaport valabil vor fi invitați la una din Școlile de Vară organizate pe celălalt mal de Prut, cei care nu au/ nu pot trece granița nedreaptă vor participa la una din școlile organizate în statul de origine.


Acțiunea 2012



Studiu IDIS “Viitorul”: Soluţia federalizării comportă un risc maxim pentru Republica Moldova


Studiu IDIS “Viitorul”: Soluţia federalizării comportă un risc maxim pentru Republica MoldovaIDIS „Viitorul", a lansat joi, 5 iulie, studiul „De ce federalizarea nu este valabilă pentru Republica Moldova?", scrie Vocea Basarabiei, preluata de Romanian Global News.
Studiul abordează procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi cuprinde cinci analize scrise de experţi din cadrul mai multor instituţii: Cornel Ciurea, Leonid Litra, Eduard Ţugui (IDIS „Viitorul"), Radu Vrabie (Asociaţia pentru Politică Externă) şi Raluca Răducanu (România).

vineri, 6 iulie 2012

FOTO: Victimele deportărilor, comemorate la Chișinău


FOTO: Victimele deportărilor, comemorate la Chișinău

 Acum 63 de ani, peste 11 mii de familii au fost deportate în Siberia şi Kazahstan. 

Primul val de deportări a avut loc în iunie 1941, când aproximativ cinci mii de familii au fost trimise în lagărele sovietice de muncă forţată, cunoscute sub numele de Gulag. 

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, au fost deportate alte peste 11 mii de familii. 

Ultimul val de deportări a avut loc în aprilie 1951, când au fost represate aproximativ 2.500 de persoane. Deportările au fost organizate de Biroul politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

La Suceava si Botosani 28 iunie a fost marcata de catre activistii Actiunea 2012


Pe 28 iunie nu doar Bucurestiul si Chisinaul au iesit in strada. Pe 28 iunie la Botosani si la Suceava membrii Actiunea 2012 au iesit in strada in doua actiuni independente de informare si sensibilizare a opiniei publice.
La Botosani tinerii au impartit pliante de informare pe format A4 in centrul orasului Botosani. Acestea cuprindeau informatii cu privire la insemnatatea zilei de 28 iunie 1940 si efectul pe care l-a avut ocuparea teritoriului romanesc de la Est de Prut de catre Rusia sovietica,  asupra populatiei romanesti.
La Suceava participantii au iesit in strada la ora 15.00 in zona centrala a orasului si au afisat bannere cu mesaje unioniste : Basarabia e Romania ,28 iunie zi de doliu national, 28 iunie 1940 30 000 de victime.
Actiunile au fost foarte bine primite de catre cetatenii orasului , organizatorii primind felicitari pentru implicarea si curajul de care dau dovada in promovarea valorilor nationale.

Un imens graffiti anticomunist desenat la Botanica, Chișinău [FOTO]

La intersecția bulevardului Dacia cu strada Traian din Chișinău, pe un bloc de locuit (bul. Dacia 28), a apărut acum câteva zile pe departe cel mai mare graffiti din Moldova. Mesajul acestui graffiti este anticomunist, fii reprezentat prin inscripțiile în limba poloneză ”Solidarność” și fiind dedicat anticomunistului polonez Lech Wałęsa, fost președinte al Poloniei între 1990 și 1995, numele și chipul căruia la fel este inscripționat în graffiti.

Solidarność (rom. Solidaritatea) este o federație sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk în Polonia. În anii 1980 a constituit o importantă mișcare anticomunistă. Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est.

Reușita protestelor Solidarității a inspirat o succesiune de revoluții anticomuniste în Europa Centrală și de Est, cunoscute sub numele de Toamna Națiunilor (Jesień Ludów). Modelul Solidarității a fost preluat, pe diverse căi, de grupurile de opoziție din blocul estic, fapt care a provocat prăbușirea comunismului est-european și care a contribuit la dizolvarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.
foto: Serjio Lobourenco

joi, 5 iulie 2012

Victimele celui de-al doilea val de deportări vor fi comemorate la Chişinău


Victimele celui de-al doilea val de deportări, din 6 iulie 1949, vor fi comemorate vineri, 6 iulie, printr-un miting. Acţiunea va începe la ora 9.00 şi se va desfăşura în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al municipalităţii, transmite Info-Prim Neo. 

După mitingul de comemorare, doritorii vor merge la Fondul Plastic al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova din strada V. Docuceaev, intersecţie cu str. G. Asachi, pentru a vedea monumentul deportaţilor, aflat în stadiu de executare. Primăria municipiului Chişinău va asigura transportarea tuturor deportaţilor. 

De asemenea, vineri, cu începere de la ora 12.00, autorităţile locale vor organiza o masă de pomenire pentru persoanele deportate, în incinta Restaurantului „Cupidon”, din str. Vlaicu Pârcălab (ULIM). 

Al doilea val de deportări a avut loc la 6 iulie 1949, când au fost deportate 11.293 de familii – 35.796 de persoane, din care 9.864 au fost bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. 


Sursa: Info-Prim Neo

2000 de lei amendă pentru cei care neagă represiunile regimului comunist



Liberalii vor introducerea unor sancţiuni pentru moldovenii care nu le împărtăşesc viziunile. Aceştia vor să-i amendeze cu 2000 de lei pe toţi cei care neagă deportările şi represiunile regimului totalitar comunist, scrie jurnal.md

Un asemenea proiect de lege în acest sens a fost deja elaborat şi înregistrat la Parlament.

Potrivit proiectului, negarea deportărilor staliniste prin discursuri, scrieri, imprimări vândute sau distribuite în locuri publice ori prin orice mijloace de comunicare în masă se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore.

Cărţi! Te Fac Neprost


Când ultima dată ai pus mâna pe o carte? Dacă a trecut mult timp de atunci se recomandă de vizionat următorul filmuleţ.

P.S. CĂRŢI dăunează pozelor în oglindă, blugilor cu paiete, dezacordurilor, Cireaşa de pe Tort, şi poate reduce apetitul pentru violenţa în familie, sex cu bunica sau petreceri cu manele.
Sursa: Oastea Fiară

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni – proiect de interes național


Guvernul Republicii Moldova a declarat, astăzi, drept proiect de utilitate publică de interes naţional lucrările de construcţie a gazoductului magistral de presiune înaltă Iaşi-Ungheni, transmite Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.
Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a specificat, că, astfel, obiecte ale exproprierii vor deveni bunurile imobile, terenurile şi construcţiile, proprietate privată, amplasate în extravilanul satului Semeni şi comunei Zagarancea, ambele localităţi din raionul Ungheni.

marți, 3 iulie 2012

„Trădarea românilor”

„Trădarea românilor” din 28 iunie 1940 este una din tezele favorite ale duşmanilor României.
  Raţionamentul este simplu: Consiliile de Coroană de la Bucureşti au cedat cu uşurinţă în faţa ultimatumului sovietic şi au abandonat fără nicio remuşcare Basarabia şi pe basarabeni. De ce nu s-a bătut România pentru basarabeni?
Orice astfel de cedare fără luptă este una ruşinoasă pentru orice ţară. Însă în vara anului 1940 nu era în joc o simplă cedare teritorială - era în joc existenţa statului român. Îndrăznesc să cred că oamenii care guvernau România în vara anului 1940 au luat singura decizie raţională, au făcut cea mai bună alegere care putea fi posibilă în acele condiţii.