vineri, 31 august 2012

Mulțumesc pentru LIMBA MEA ROMÂNĂ!

 “Marea Adunare Naţională” de la Chişinău din 27 august 1989, în care sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină astăzi este dată uitării, și idealurile Româneşti pentru care au luptat tații noștri astăzi sunt sfâșiate de fiarele politice pentru acumularea a câteva voturi.
    Astăzi este ziua Limbii Române, pentru care s-au jertfit sute de scriitori, pentru care au suferit mii de profesori și jurnalişti, și pentru care au plâns sute de mii de oameni, astăzi e ziua limbii noastre Române.
  Sărbătoarea de astăzi a fost dobândită cu sudoarea și truda a sute de mii de oameni ce au stat necontenit în Piața Marii Adunări Naționale sub cântecele lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici și versurile lui Grigore Vieru.
       Ei nu s-au temut de tunurile și tancurile rusești , ei au ieşit pentru a păstra continuitatea culturii noastre care era amenințată cu dispariția sub forța malefică a propagandei comuniste impuse teritoriilor ocupate din fosta URSS.
  Prima piatră în temelia unei națiuni este limba, sub ocupația sovietică, călăii si ocupanții au încercat să ne distrugă temelia și să o reconstruiască după placul lor însă demnitatea și cultura noastră au fost mai presus decât oricare putere armată și fizică.
  Sângele lui Eminescu curge prin venele noastre şi în această zi nu ne costă nimic ca să spunem mulțumesc celor care în 1989 au fost pe piață pentru a cere LIBERTATE și pentru a opri procesul de mutilare a limbii noastre.
  MULȚUMESC PENTRU LIMBA MEA ROMÂNĂ.

"Pentru EA la Putna clopot bate "


joi, 30 august 2012

Bulevardul Cuza Vodă din capitală va avea un bust

Sărbătoare dublă pentru locuitorii sectorului Botanica. Mâine, 31 august, de Sărbătoarea Naţională „Limba Noastră”, la intersecţia bd. Dacia colţ cu bd. Cuza Vodă, va fi inaugurat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Lucrarea este o donaţie a Consiliului Judeţean Prahova, România. 

Potrivit pretorului sectorului Botanica, Vladimir Guriţenco, bustul deja a fost instalat, iar astăzi se fac ultimele lucrări de amenajare. „ Locul este potrivit şi credem că şi bustul o să se privească bine”, a spus pretorul. 

Bustul este realizat de sculptorul român Constantin Ionescu şi costă zece mii de euro. Are o înălţime de un metru, iar la bază - 43x52 centimetri. Este confecţionat la comanda Societăţii cultural-istorice „Mihai Viteazul” şi a Fundaţiei „Constantin Stere”. 

Sursa: info-prim.md

miercuri, 29 august 2012

Decis: Sancţiuni mai aspre pentru cei care vor profana simbolurile de stat sau le vor utiliza incorect


Foto: dubasari.md
Persoanele fizice care vor încălca intenţionat modul de folosire a simbolurilor publice vor fi sancţionate mai dur. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de către Executiv.
Potrivit documentului, amenda în acest sens se va majora până la 800 de lei. Dacă până acum sancţiunea era de 10-20 unităţi convenţionale (200-400 de lei), acum aceasta va constitui 20-40 unităţi convenţionale (400-800 de lei).
Totodată, în proiectul de lege se prevede pedepsirea pentru profanarea sau încălcarea intenţionată a modului de utilizare a simbolurilor Republicii Moldova sau ale altor state. Astfel, persoanele fizice vor achita o amendă de la 15 până la 35 de unităţi convenţionale, persoanele cu funcţie de răspundere vor fi sancţionate cu 30-60 de unităţi convenţionale, iar persoanele juridice vor fi nevoite să plătească amendă de la 60 la 100 de unităţi convenţionale.
De asemenea, documentul prevede pedepse pentru încălcarea intenţionată a modului de folosire a simbolurilor corporative ale organelor centrale de specialitate, utilizarea neautorizată a simbolurilor particulare înregistrate şi utilitazea sau etalarea în calitate de simbol public a unor însemne neînregistrate.
Sursă: Publika.md

10.000 de unionişti în marş pe străzile Chişinăului pe 16 septembrie


10.000 de unioniști vor mărșălui duminică, 16 septembrie, cu steaguri tricolore și mesaje de unitate națională pe străzile Chișinăului. Suntem deciși să dăm un semnal clasei politice și cetățenilor din cele două state românești, precum și comunității internaționale, că reunificarea Republicii Moldova și a României este deja un proces ireversibil prin numărul mare de persoane care își doresc acest lucru. Acest fapt este demonstrat și de recentul sondaj organizat dincolo de Prut potrivit căruia aproape 90% dintre români își doresc Unirea.
Actiunea 2012Platforma Civică “Acțiunea 2012″ cheamă toate forțele pro-unioniste din Republica Moldova să se alăture Marșului unionist de pe 16 septembrie. Să ieșim împreună pe străzile Chișinăului pentru a demonstra că suntem din ce ce în ce mai mulți, din ce în ce mai puternici, din ce în ce mai uniți!
Având în vedere incidentele de la Marșurile organizate vara aceasta la Cahul și Bălți, facem un apel către Ministerul de Interne să ne asigure integritatea fizică, dreptul la liberă exprimare și pluralismul opiniilor. Sperăm că pe 16 septembrie nu vom mai avea parte de scene în care comuniștii și aliații acestora să instige la ură și violență, să atace cu ouă, pietre și petarde atât participanții la Marș, cât și jurnaliștii ce reflectă evenimentul, punând iarăși sub semnul întrebării democrația și statul de drept din Republica Moldova.
Platforma civică “Acţiunea 2012” a militat întotdeauna paşnic pentru drepturile europene ale basarabenilor, pentru unitatea acestui teritoriu şi extinderea sa prin Unirea cu România, aleasă prin voință populară, spre deosebire de comunişti care au optat pentru subminarea statului, mafiotizarea acestuia şi dezintegrare teritorială.

duminică, 26 august 2012

(FOTO) Bucureştenii au sărbătorit independenţa Rep. Moldova ca prim pas pentru Unire


Ziua Independendenţei Republicii Moldova faţă de URSS, devenită Ziua Naţională a Republicii Moldova, a fost marcată duminică la Bucureşti într-un mod inedit. Peste 30 de bucureşteni îmbrăcaţi în ţinută elegantă şi în costume populare au sărbătorit cu şampanie şi fursecuri data de 27 august în faţa Ambasadei Republicii Moldova.
Organizatorii, membri ai Platformei Civice Acţiunea 2012 şi ai grupului România Vie, au precizat că evenimentul este menit a atrage atenţia asupra realei semnificaţii a actului de obţinere a independenţei Republicii Moldova faţă de URSS. ,,La 27 august 1991, Republica Moldova privea cu speranţă la idealul devenirii sale naţionale, acela al unificării cu România”, a declarat unul dintre participanţii la flash-mob-ul din faţa ambasadei.
Toţi cei prezenţi la eveniment au semnat o petiţie pentru declararea zilei de 27 august ca sărbătoare oficială şi în România. Petiţia va fi depusă la Parlament luni, 27 august 2012.

joi, 23 august 2012

23 august - Noi nu uităm


Foto: Mihai Gâdei

23 august 1939-23 august 2012: 73 de ani de neuitare de la crima germano-sovietica comisa impotriva poporului roman prin pactul Ribentropp- Molotov


23 august 1939-23 august  2012: 73 de ani de neuitare de la crima germano-sovietica comisa impotriva poporului roman prin pactul Ribentropp- Molotov
Astazi se implinesc 73 de ani de la semnarea de catre Germania nazista si Rusia sovietica a pactului criminal Ribentropp-Molotov. Milioane de morti si de oameni suferinzi, calcarea in picioare a oricaror principii morale si multa, multa, suferinta, este ceea ce a adus intelegerea ruso-germana pentru romani ca si pentru alte popoare afectate de pactul ruso-german.
Victimă a Pactului, România era, la sfârşitul anului 1939, unul dintre puţinele state est-europene în care mai exista încă un regim democratic. 
Pe plan extern, România avea relaţii foarte bune cu Marea Britanie şi cu Franţa, însă foarte proaste cu Germania nazistă şi cu Uniunea Sovietică.

sâmbătă, 18 august 2012

Conferința MODELUL DE REUNIRE GERMAN


În organizarea Centrului Român de Studii și Strategii, Asociației “George Marshall” – Republica Moldova și a Centrului European pentru Studii Etnice al Academiei Române, în parteneriat cu Platforma Civică “Acțiunea 2012”, luni, 20 august, de la ora 15.00 va avea loc la
Chișinău conferinta-dezbatere cu tema “REUNIREA CELOR DOUA STATE GERMANE model de integrare euro-atlantică pentru R. Moldova, prin REUNIREA CELOR DOUĂ STATE ROMÂNEȘTI”.

Evenimentul se va desfășura în Chișinău, la hotelul Leogrand, sala Begon
ia (str. Mitropolit Varlaam nr. 77).
La conferință vor participa analiști, jurnaliști, oameni politici,
diplomați și membri ai organizațiilor civice de pe cele doua maluri ale Prutului.
În cadrul lucrărilor se vor face publice rezultatele unui sondaj de opinie de Centrul Român pentru Studii și Strategii, efectuat în România în luna iunie, în care este abordat inclusiv relația dintre România și Republica Moldova.

Organizatorii evenimentului anuntă că intrarea se va face pe bază de invitație sau prin prezența pe lista de invitați. Dacă doriți să participanți la conferință va trebui să vă înregistrați până duminică, 19 august, ora 19:00 la numărul de telefon 078414245 sau la adresa de e-mail contact@actiunea2012.ro.

http://www.facebook.com/events/355386217868938/

vineri, 17 august 2012

Solidari cu Alexandru Bejan


Platforma Civică „Acţiunea 2012” denunţă abuzurile comise de autorităţile regiunii separatiste transnistrene în privinţa tânărului Alexandru Bejan, elev în clasa a-XI-a la liceulromânesc Lucian Blaga din Tiraspol.

Elevul în vârstă de 17 ani a fost răpit de la şcoală de către ofiţeri KGB, care l-au supus unui tratament inuman, anchetându-l timp de câteva ore, şantajându-l şi obligându-l să scrie un autodenunţ din care reieşea că Alexandru a trimis bilete de ameninţare unor grădiniţe din localitate. În baza acestei declaraţii false, tânărul a fost acuzat de terorism. În prezent, Alexandru Bejan nu poate părăsi aşa-zisa ”RMN”, fiindu-i încălcat şi dreptul la liberă circulaţie.

Alexandru reprezintă  încă o victimă în ofensiva împotriva românismului, dusă de autorităţile din Transnistria, care sfidează atât legislaţia Republicii Moldova, cât şi orice instanţă internaţională preocupată de respectarea drepturilor omului.

Platforma Civică „Acţiunea 2012”, coaliție formată din peste 30 de organizații nonguvernamentale, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de reacţie a autorităţilor de la Chişinău  faţă de acest caz şi speră ca acestea să demonstreze că a fi român nu este o culpă, aşa cum o tratează separatiştii de la Tiraspol.

Totodată, Platforma Civică „Acţiunea 2012” se alătură iniţiativei Consiliului Judeţean al Elevilor din Brăila, de a înainta o petiţie online şi de a colecta semnături pentru sensibilizarea opiniei publice şi a factorilor decizionali cu privire la situaţia deosebit de gravă a elevului Alexandru Bejan. Acţiunea 2012 îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi de soarta românilor din Republica Moldova să semneze
Viaţa unui român este în joc, în jocul unor oameni care îi neagă dreptul la identitate.

În 1992, în urma unui conflict armat, în partea de est a Republicii Moldova s-a format regiunea separatistă transnistreană, pe teritoriul căreia staţionează trupe de ocupaţie ruseşti. Transnistria nu este recunoscută internaţional, astfel că nu se ghidează după normele legale internaţionale, ceea ce generează de multe ori grave încălcări ale drepturilor omului şi incidente tragice. Un astfel de caz a avut loc în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, când Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani, a fost împuşcat mortal de către un aşa-zis pacificator rus la punctul de control de pe podul de la Vadul lui Vodă.

Conferinta la Chisinau: “REUNIREA CELOR DOUA STATE GERMANE model de integrare euro-atlantica pentru R. Moldova, prin REUNIREA CELOR DOUA STATE ROMÂNESTI”


In organizarea Centrului Român de Studii si Strategii, Asociatiei “George Marshall” – R. Moldova si a Centrului European pentru Studii Etnice al Academiei Române in parteneriat cu Platforma Civica “Actiunea 2012”, luni 20 august, va avea loc la Chisinau conferinta/dezbaterea cu tema “REUNIREA CELOR DOUA STATE GERMANE model de integrare euro-atlantica pentru R. Moldova, prin REUNIREA CELOR DOUA STATE ROMÂNESTI”, transmite Romanian Global News.
Evenimentul va avea loc incepand cu orele 15, la Hotel Leogrand din Chisinau.
La eveniment au fost invitati analisti, jurnalisti, oameni politici, diplomati si membri ai asociatiilor civice de pe cele doua maluri ale Prutului.
Organizatorii evenimentului anunta ca intrarea se va face pe baza de invitatie sau prin prezenta pe lista de invitati.

Sondaj CRSS: 87,25 % din cetatenii romani din Romania sunt de acord cu unirea Basarabiei cu Romania



Rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie efectuat in Romania de Centrul Roman de Studii si Strategii la nivel national, arata ca 87,25 % din cei intervievati sunt de acord cu unirea Basarabiei cu Romania, transmite Romanian Global News.

La intrebarea numarul 15 a sondajului: Dumneavoastră, personal, sunteți de acord cu unirea Basarabiei cu România?
1. Da
2. Nu


87,25 % din repondenti raspund Da,
12,75% raspund Nu

joi, 16 august 2012

Băsescu: ,,Cetăţenii Republicii Moldova şi ai României sunt acelaşi popor”




Sursa foto: Vocea Rusiei
Într-un interviu acordat postului de radio Vocea Rusiei, preşedintele suspendat al României Traian Băsescu a declarat că cetăţenii Republicii Moldova şi ai României sunt acelaşi popor în două state independente.
Întrebat fiind dacă este adevărat că România acordă paşapoarte cetăţenilor de origine română din Republica Moldova şi Ucraina, preşedintele Băsescu a confirmat şi a precizat că el este cel care a propus modificarea legii cetăţeniei. ,,Cetăţenii Republicii Moldova au avut o problemă. Problema lor a fost că nu i-a întrebat nimeni dacă renunţă la cetăţenia română după cel de-al Doilea Război Mondial. Noi avem familii pe cele două maluri ale Prutului. Iar după intrarea noastră în Uniunea Europeană, cetăţenii Republicii Moldova trebuiau să intre cu viză în România. Aduceţi-vă aminte că în timp ce eram şi noi, şi Federaţia Rusă în blocul comunist, cetăţenii Republicii Moldova intrau fără viză în România. Ar fi fost foarte greu pentru noi să nu găsim o soluţie. Şi atunci am modificat legea cetăţeniei şi am spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul s-o redobândească la cerere”, a punctat acesta. Totodată, Băsescu a declarat că din partea Ucrainei sunt mult mai puţine solicitări de obţinere a cetăţeniei, pentru că Ucraina nu permite dubla cetăţenie.
În ceea ce priveşte unirea României cu Republica Moldova, Traian Băsescu a precizat că cele două nu pot deveni un singur stat. ,,Suntem două state independente şi eu consider că Republica Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene şi atunci graniţele dintre noi nu vor mai avea decât valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii Europene circulă liber dintr-o ţară în alta. Deci obiectivul nostru, şi este un obiectiv afirmat şi consecvent susţinut în interiorul Uniunii Europene, este ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene, dacă ea vrea. N-o obligăm că n-avem cum”, a declarat acesta.
Sursa : InfoPrut via Vocea Rusiei

miercuri, 15 august 2012

MISTER. Mai multe personalităţi ale vieţii culturale basarabene au murit suspect.

Vă prezentăm mai jos o listă neagră a celor care au decedat sau au avut de suferit, întocmită de KGB. Serviciile secrete ruseşti şi moldoveneşti au lichidat sau au încercat să-i elimine de pe scena publică pe unioniştii basarabeni.

După aproape 48 de ore de comă, poetul basarabean Grigore Vieru a murit din cauza leziunilor căpătate după un accident de circulaţie la doar câţiva kilometri de Chişinău.

O altă moarte suspectă pusă în cârca serviciilor secrete, ruseşti sau moldoveneşti. Puse cap la cap, toate dispariţiile „accidentale“ ale mai multor unionişti din Republica Moldova, care prin lucrările lor au „ţipat“ apropierea de România, ba chiar unirea cu fraţii de dincolo de Prut, au devenit subiecte de anchetă pentru unii, iar Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău, instituţie de arătat cu degetul.


Cazul care a declanşat suspiciunile legate de morţile succesive ale oamenilor de cultură este cel al Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici. Percepută ca o tragedie naţională, moartea celor doi a ridicat multe semne de întrebare după 29 octombrie 1992, ziua în care maşina cu care mergeau dinspre Bucureşti către Chişinău s-a oprit brusc, într-un copac. Cuplul care l-a readus pe Eminescu în Basarabia şi care după 1989 a purtat unirea în toate cântecele a lăsat loc de dubiu şi de ură. Mâna rusească s-a făcut simţită şi urma să intervină, din nou, în vieţile altora care au visat la trecerea Prutului spre „acasă“.

Printre basarabenii care şi-au luat gândul de la unirea cu România, decedaţi sau ameninţaţi „accidental“ sunt:

marți, 7 august 2012

Teroriştii de la Bălţi


Să încercăm pentru o clipă să ne îndepărtăm sufleteşte de ce s-a întâmplat în acest weekend la Bălţi. Să privim lucrurile ca şi cum evenimentele din “capitala de nord” au avut loc în Africa Centrală, iar noi judecăm lucrurile la rece. Aşadar, ce vedem? Nişte inşi au organizat o manifestaţie în susţinerea unei idei. Fie că ţara lor să deschidă o ambasadă pe Lună, fie îşi doresc unirea cu pustiul Sahara, e puţin important. Ceea ce contează: oamenii îşi exprimă public o dorinţă (din păcate pentru dobitocii cu câte doi neuroni leşinaţi, o ţară democratică permite libertatea părerilor). Numai că, dintr-o dată, apar alţi tipi. Supăraţi nevoie mare, aceştia pun mâna pe pietre şi aruncă în manifestanţi. S-au spart capete, s-au bătut boturi. O smardoială veritabilă. Ei bine, ce părere putem avea despre acesti presupusi africani? Că sunt demni de lumea a treia. Că sunt oameni needucaţi, prost crescuţi, intoleranţi, proşti la urma urmei.

Școli de vară la Roman și Bacău


Ești moldovean?
Ești român?
Dacă ești moldovean, deci român,
Platforma Civică “Acțiunea 2012″ te invită în perioada 10-12 august la o nouă ediție a Școlii de Cultură și Afirmare Românească care va avea loc la Bacău și Roman.
Parte a Programului “Lideri pentru Unire”, Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească are în vedere pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români din România și din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice, susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect, new media, de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.



















Pentru a aplica la Școala de Cultură și Afirmare Românească doritorii trebuie să trimită până miercuri, 8 august, ora 23:00, la adresa de email scoala@actiunea2012.ro formularul de înscriere disponibil aici. Persoanele selectate vor fi anunțate telefonic.
Din rândul aplicanților, vor fi selectați 70 de români de pe ambele maluri ale Prutului. Cheltuielile ce țin de cazare, masă și celelalte care au legătură cu buna desfășurare a evenimentului vor fi suportate de organizatori. Costurile legate de transport vor fi suportate parțial de tinerii din Republica Moldova (100 MDL – transport organizat din Chișinău – e necesar un document care să permită intrarea în România) și integral de tinerii din România.

luni, 6 august 2012

(FOTO) Bălţi, tu eşti un exerciţiu












Bălţi, eu ştiu că tu eşti mai mult decât un pumn
şi o istorie dublată în limba rusă, deformată,
decât un ou, o roşie, un иди на х*й, o petardă,
un bărbat dezbrăcat în stare de ebrietate,
trupe speciale şi dube în caz de evacuare,
ligi tinere şi străine de trupul pe care ţi-l frământă
şi ţi-l vând pe piaţa neagră.
Bălţi, tu eşti un exerciţiu – să-ţi intre bine asta în memoria
străzii Decebal şi străzii Hotinului –
mi-ai încălcat drepturile, eu voi merge drept înainte
înaintea ta
cu flori şi altădată
m-ai sedus pentru că eşti viu şi eşti confuz,
Bălţi, cu o piatră nu se face primăvară
Europa
bani
sănătate
educaţie
democraţie consolidată
haine din mall
cinematografe
librării
Bălţi, tu eşti sărac flancat de comunism.

Adevaratii patrioti ai Moldovei nu vorbesc ruseste


Indiferent ce echipă susții... Nu uita că ești Român!


Șelin împarte alcool gratis celor care i-au agresat pe români



Victor Şelin, liderul social-demecraţilor, a sărbătorit "succesul" contramanifestație de la Bălți. 
Şelin a împărţit celor care au participat la proteste mai multe lăzi cu bere.

Sursa: Timpul via Prime.md

PIETRELE DE LA BĂLȚI – PALME DATE DEMOCRAȚIEI


Plaforma Civică “Acțiunea 2012″, în calitate de organizator al Marșului Unirii desfășurat la Bălți, cere arestarea și condamnarea liderilor organizațiilor pro-rusești care au provocat violențele de duminică.
Mark Tkaciuc, Iurie Muntean, Mihail Formuzal și Victor Șelin sunt, în egală măsură, responsabili pentru escaladarea violențelor și pentru organizarea contra-manifestațiilor de la Bălți, cărora le-au căzut victime nu doar manifestanții pașnici, dar și reprezentanți ai mass-media. Unii dintre cei enumerați sunt încă nepedepsiți pentru crimele săvârșite asupra tinerilor unioniști în aprilie 2009.
Plaforma Civică “Acțiunea 2012″ cere Ministerului Afacerilor Interne identificarea și condamnarea celor care prin violența lor subminează statul de drept în Republica Moldova, creând imaginea unei țări care nu își poate proteja cetățenii în fața unor elemente agresive, lucru care o îndepărtează ireversibil de idealul oamenilor raționali, INTEGRAREA EUROPEANĂ. Autoritățile statului nu pot da satisfacție celor al căror argument este piatra, ciomagul și pumnul.
Protestul nostru pașnic, care și-a propus să fie un prilej de aducere aminte a tragediilor provocate de cele două secole de ocupație rusă și, ulterior, sovietică, dar și o ocazie de chemare la unitate națională, a fost garantat prin declarații publice, preluate de către mass-media, ale premierului Vladimir Filat, cel care a afirmat că „marșul va avea loc fără niciun fel de incidente”.  Deși erau preîntâmpinați de violențele pregătite și au dat asigurări că marșul nostru va decurge fără incidente, forțele de ordine au fost insuficient pregătite în fața organizațiilor extremiste care și-au propus ca, prin violență și agresivitate, să încalce drepturile omului și să incite la xenofobie.

duminică, 5 august 2012

După Bălți, unioniștii au venit cu aplauze și reproșuri la MAI (VIDEO)



 Au venit să mulțumească poliției, dar și să le ceară pedepsirea celor vinovați de acțiunile agresive de la Bălți.
După manifestarea de la Bălți, membrii grupului „Acțiunea 2012” au venit în fața Ministerului Afacerilor Interne să le mulțumească polițiștilor pentru intervențiile făcute în timpul marșului, dar și pentru a-și arăta nemulțumirea că persoanele agresive nu au fost identificate și penalizate. Aceștia au cerut ca indivizii agresivi și cei responsabili de dezordinea creată să fie trași la răspundere. „E cazul ca cei care au aruncat cu pietre să fie pedepsiți. Acești criminali trebuie să ajungă în închisoare chiar astăzi, nu există nicio scuză ca ei să nu fie închiși” a spus George Simion, liderul Mișcării „Acțiunea 2012”.
Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean a asigurat că cei vinovați vor fi trași la răspundere. Recean a spus în cadrul unei conferințe de presă din această seară, că toţi cei care au comis acţiuni violente sau au instigat la ură vor fi traşi la răspundere indiferent de apartanenţa lor politică. Potrivit lui, au fost intentate două cauze penale şi urmează să se constate mai multe abateri legislative, inclusiv huliganismul, instigarea la ură, blocarea arterelor de circulaţie şi încălcarea legii privind întrunirile.
Potrivit MAI, astăzi în Bălţi au fost dislocaţi peste 600 de colaboratori MAI, iar la eveniment au participat cca 4 mii de persoane.

Moldova.ORG

sâmbătă, 4 august 2012

Victorie la judecata dreaptă!

Plaforma Civică “Acțiunea 2012″ salută decizia judecătoriei mun. Bălți de a respinge solicitarea autorităților locale privind interzicerea desfășurării unui marș unionist în această localitate în data de 5 august.
“Suntem bucuroși să aflăm că instanța de judecată de la Bălți și-a păstrat verticalitatea și nu a cedat presiunilor de ordin politic. S-a făcut dreptate! Cerem organelor legii să ne asigure securitatea și să îndepărteze eventualii infractori care se pregătesc să încalce hotărârea judecătorească.” a declarat reprezentantul Platformei civice “Acțiunea 2012″ din Bălți, Irina Guțu.
Scopul acestui marş, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, este de a atrage atenţia opiniei publice asupra încercărilor PCRM de a destabiliza Republica Moldova prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene. Comuniștii se află în agonia caracteristică unei căderi cu mult zgomot. Greșelile pe care le comit atât la Chișinău, cât și la Bălți nu fac nimic altceva decât să le grăbească prăbușirea.
Marșul unionist din Bălți va începe duminică de la ora 15.00 și va avea 500 de participanți. Împotriva manifestației s-au pronunțat mai multe forțe pro-rusești precum Partidul Comuniștilor, Liga Tineretului Rus și Mișcarea Voievod.
Platforma civică “Acţiunea 2012” a militat întotdeauna paşnic pentru drepturile europene ale basarabenilor, pentru unitatea acestui teritoriu şi extinderea sa prin Unirea cu România, aleasă prin voință populară, spre deosebire de comunişti care au optat pentru subminarea statului, mafiotizarea acestuia şi dezintegrare teritorială.

joi, 2 august 2012

Primăvara de la Chișinău


În 2012 se respiră din ce în ce mai mult aer românesc pe străzile din Chișinău.
Odată cu răsturnarea comuniștilor prin revoltele stradale din 2009, drumul Basarabiei spre o unire cu România a început să se întrevadă.

500 de unionişti vor mărşălui duminică la Bălţi. Socialiștii au anunțat contramanifestație (VIDEO)


imagine simbol, Marsul unionistilor de la Cahul, sursa foto: moldova.org
500 de unioniști vor mărșălui duminică, 5 august,  pe străzile Bălțiului cu steaguri tricolore și mesaje de unitate națională, anunţă reprezentanţii Platformei Civicle “Acţiunea 2012”.
“În ciuda amenințărilor și piedicilor puse de autoritățile locale, membrii Platformei Civice “Acțiunea 2012” din Bălți și voluntari veniți din alte raioane sunt deciși să apere democrația și statul de drept”, se arată într-un comunicat emis de "Acţiunea 2012”.
Totodată, Platforma Civică “Acţiunea 2012” comunică că Primăria municipiului Bălți a atacat în instanță dreptul de a organiza manifestația. “La fel a procedat si pe 3 martie, când Platforma Civică “Acțiunea 2012” a organizat prima activitate de acest gen în Bălți. Legea, însă, a dat dreptate unioniștilor. De asemenea, autoritățile comuniste au recurs la amenințări fizice asupra membrilor noștri și plănuiesc aducerea unor infractori pentru a bloca marșul după scenariul pus în practică acum două săptămâni la Cahul. Având în vedere aceste semnale, facem un apel către Dorin Recean, noul ministru de Interne să ne asigure integritatea fizică, dreptul la libertatea de exprimare și pluralismul opiniilor”, au declarat reprezentanţii Platformei.
În context, reprezentanţii “Acţiunii 2012” anunţă că scopul marşului, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, este de a atrage atenţia opiniei publice asupra încercărilor PCRM de a destabiliza Republica Moldova prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene. “Comuniștii se află în agonia caracteristică unei căderi cu mult zgomot. Greșelile pe care le comit atât la Chișinău, cât și la Bălți nu fac nimic altceva decât să le grăbească prăbușirea”, se arată în comunicat.

Totodată, mișcarea „Garda Tânără” a anunțat că mai multe organizații vor desfășura concomitent o contramanifestație, protestând astfel împotriva marșului unioniștilor. Aceștia spun că se vor manifesta pașnic, concentrându-se pe promovarea mesajelor patriotice, stataliste și moldoveniste. Liderul „Gărzii Tinere”, Vlad Bătrâncea, spune că prin acțiunea de duminică vor să le demonstreze locuitorilor de la Bălți că „forțele patriotice din Republica Moldova sunt mai numeroase și mai sănătoase spiritual decât grupările extremiste unioniste și neo-naziste, a mai adăugat Bătrâncea. 

Acţiunea 2012:” Partidul comunist va dispărea în următorii ani… “


Iată principalele declaraţii ale Acţiunii 2012 în cadrul conferinţei de presă legată de marşul unionist de la Bălţi de pe 5 august.
Acţiunea 2012 este o organizaţie neguvernamentală şi apolitică ce reuneşte peste 30 de ONG-uri şi peste 10 000 de simpatizanţi.

După cum bine se ştie scopul principal al organizaţiei este acela de realiza acţiuni care să aibe ca finalitate Unirea prin Voinţă Populară a celor două state Româneşti, Republica Moldova şi România şi reintrarea în drepturi depline ca cetăţeni europeni a tuturor celor care acum locuiesc în Republica Moldova indiferent de ce limbă vorbesc . Nu admitem nici o altă formă decât Unirea prin Voinţă neamului românesc de pe cele două maluri ale Prutului.

Filat a asigurat că marşul unionist de la Bălţi se va desfăşura conform planului



Premierul Vlad Filat a refuzat să comenteze declaraţiile consilierului PCRM de la Bălţi Alexandru Poniatovski, care a anunţat că marşul unionist din 5 august va fi împiedicat de comunişti, dar a precizat că îi îndeamnă pe organizatorii manifestaţiei să se încadreze în spaţiul legal
. ,,Nu vreau să comentez toate aceste lucruri. Toate aceste încercări de tensionare nu pot să rezolve problemele din societatea noastră. Eu solicit tuturor celor care au intenţii şi vor organiza acţiuni de protest să respecte legea”, a precizat premierul Vlad Filat, citat de Publika.


Potrivit aceleiaşi surse, consilierul comunist din Bălţi a declarat că îi va ruga pe cei care vor participa la marşul unionist să se întoarcă în România. ,,Nu le vom permite să desfăşoare acest marş. Nu le vom permite să meargă prin piaţa din Bălţi fluturând un drapel al altui stat. Din informaţiile pe care le am, trei autobuze cu tineri din România vor participa la acest marş. Nu le vom permite să intre în Bălţi. Îi vom ruga să urce în autobuze şi să plece înapoi”, a menţionat acesta.

miercuri, 1 august 2012

Unirea face puterea la Bălți

Duminica asta românii de pe ambele maluri ale Prutului își dau întâlnire la Bălți.
Un marș unionist va avea loc în cea mai mare localitate din nordul Republicii Moldova. Va fi prima acțiune de asemenea amplitudine, după ce tinerii bălțeni au “spart gheața” pe 3 martie organizând un marș al unirii într-un oraș văzut ca un fief comunist.
Pentru persoanele care vor sa participe alături de patrioții din Balti, Platforma civică Acțiunea 2012 organizează transport din București (automobile) și Chișinău (microbuz).
CHIŞINĂU: 40 de lei / detalii la telefon: 069647699 (Pavel)
BUCUREŞTI: 90 de lei / detalii la telefon 0722585679 (Radu)
Afișul evenimentului:
Clip de promovare: