miercuri, 31 octombrie 2012

Ion și Doina Aldea Teodorovici niciodată uitați

              La 20 de ani de la trecerea la Domnul a inimilor gemene, Ion și Doina Aldea Teodorovici, voluntarii Platformei Civice „Acțiunea 2012” s-au tot adunat pentru a le aduce un omagiu regretaților neamului. Prima acțiune a avut loc duminică, 28 octombire, la Coșereni, locul unde a avut loc tragicul accident în urma căruia soții Aldea Teodorovici și-au pierdut viața. Au urmat acțiunile gemene de la Chișinău și Bălți de luni, 29 octombrie.
            Comemorarea de la Chișinău a fost organizată de către Grupul Naționalist „Faptă nu Vorbă”, grup ce face parte din Platforma Civică „Acțiunea 2012”. Începând cu ora 18:30, la Monumentul lui Ștefan cel Mare s-au adunat zeci de oameni de bună credință ce îi poartă vii în inimi pe Ion și Doina.
            Coloana de manifestanți s-a deplasat până la monumentul celor doi păstrând liniștea cea de taină, semn al momentului de reculegere ce a continuat. Ajunși în scuarul ce adăpostește amintirea inimilor gemene, participanții au invocat momentele de cotitură din viața neegalatului cuplu, importanța activității celor doi pentru obținerea independenței și trecerea la grafia latină. Manifestația a continuat cu recitarea de versuri și fredonarea unor cântece din repertoriul familiei Aldea Teodorovici.
            Nu au lipsit lumânările și florile – „cele ce mai pot readuce în zilele noastre puritatea și noblețea cauzei pentru care au luptat”, așa cum a ținut să menționeze o tânără prezentă la eveniment.
            Fiind cei ce continuăm lupta de reîntregire națională, noi nu ne uităm eroii, noi ducem la capăt ceea ce apostolii neamului au început – desăvârșirea unității naționale!

vineri, 26 octombrie 2012

IN MEMORIAM Doina și Ion Aldea Teodorovici



            La 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a patriarhilor românismului spațiului dintre Prut și Nistru, Grupul Naționalist Faptă nu Vorbă, parte componentă a Platformei Civice „Acțiunea 2012” invită oamenii de bună credință cu o lumânare și o floare pentru a aduce un omagiu Doinei și lui Ion Aldea Teodorovici.

            Vă așteptăm luni, 29 octombrie, la ora 18:30 la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău pentru a merge la Monumentul Doinei și al lui Ion Aldea Teodorovici unde vom ține un moment de reculegere.

marți, 23 octombrie 2012

Faptă nu Vorbă: Nimeni Altu’ cu tricoul grupului naționalist



Miercuri, 17 octombrie 2012, în Dublin Pub din Iași a avut loc un concert Nimeni Altu’, concertul făcând parte din turneul de promovare a albumului „Transmisii în distors”.

În sală au fost prezenți și câțiva membri ai Grupului Naționalist Faptă nu Vorbă. Aceștia au schimbat  câteva vorbe cu artistul și i-au făcut cadou un tricou al grupului. 


duminică, 21 octombrie 2012

PACT pentru BASARABIA


Noi, organizaţiile şi grupurile de iniţiativă cuprinse în Platforma Civică “Acţiunea 2012”, alături de voluntari şi simpatizanţi, preocupaţi de necesitatea transformării problematicii Unirii României cu Republica Moldova în prioritate naţională, propunem tuturor candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie, să semneze şi să îşi asume următorul

În viziunea noastră, acest document este generat de creşterea interesului faţă de viitorul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului, reflectat şi în acţiunile culturale şi sociale privind reîntregirea naţională, la care s-au manifestat zeci de mii de persoane pe parcursul anului 2012.

Considerăm că societatea românească s-a democratizat şi responsabilizat suficient după căderea comunismului, dar şi a blocului sovietic, pentru a revendica anularea pe cale pașnică si cu respectarea principiilor de drept internațional în vigoare a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Solicităm în mod deschis politicienilor care reclamă voturile românilor să se responsabilizeze şi să aducă în graniţele naţionale cei peste trei milioane de români de la Est de Prut, privaţi de dreptul la Patria Mamă, bunăstare, securitate și identitate națională.

Considerăm că este necesar ca toţi factorii de răspundere din România şi Republica Moldova să fie promotorii solidarităţii naţionale şi ai reunirii românilor de pe cele două maluri ale Prutului, mai presus de ideologiile de partid.

În acest sens, PACTUL PENTRU BASARABIA reprezintă un angajament și un set de măsuri concrete care vor fi implementate pentru reunirea celor două state româneşti.
Asumarea este publică, ceea ce înseamnă că semnatarii oferă o garanție a efortului depus în viitor în acest sens, nu un simplu artificiu electoral menit să extindă numărul votanților.
Platforma Civică Acţiunea 2012, coaliţie formată din peste 30 de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care militează pentru reunirea României cu Republica Moldova, organizatoarea Marşului pentru Unire de la Bucureşti, din 21 octombrie, în asentimentul tuturor celor prezenţi la această manifestaţie, înaintează următoarele:
ASUMARE PUBLICĂ
•  Apariţii publice în care să susțină reunirea celor două state românești şi recunoaşterea existenţei unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului. Termen: înaintea alegerilor din decembrie 2012.
•  Discursuri în plenul Parlamentului care amintesc de necesitatea refacerii unității naționale a neamului românesc prin reunirea cu Republica Moldova, ținute cu ocazia sărbătorilor naționale și nu numai.

LEGISLATIV
•  Garantarea securității Republicii Moldova de către statul român si partenerii săi internaționali, în cazul unei agresiuni externe.
•  Finalizarea procedurilor de adoptare a zilei de 31 august (Ziua Limbii Române) ca sărbătoare legală.
•  Acordarea cetăţeniei române în mod automat şi simplificat tuturor celor care se declară etnici români în documentele oficiale din Republica Moldova.
•  Desființarea obligației privind necesitatea deținerii sumei de minimum 500 de euro în cazul acordării vizei pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să viziteze România.

ECONOMIC
•  Crearea spațiului economic comun prin:
•  Subvenționarea taxelor suplimentare pentru produselor fabricate în Republica Moldova;
•  Integrarea celor două sisteme energetice naţionale;
•  Integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare şi de transport rutier;
•  Integrarea sistemului poştal şi unificarea sistemului de telefonie
•  Deschiderea pieței de muncă pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
•  Sprijinirea companiilor din România și din Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești.

INSTITUȚIONAL
•  Crearea unui departament pentru reintegrarea Republicii Moldova, aflat în subordinea directă a primului ministru.
•  Integrarea în strategia euro-atlantică a României a unui capitol privind renirea cu Basarabia şi rolul acesteia în securitatea naţională dar și a flancului estic al NATO și al Uniunii Europene.
•  Compatibilizarea legislativă dintre România și Republica Moldova prin implementarea reglementărilor din acquis-ul legislativ european tradus integral în limba română, folosind expertiza Rom â ni e i , de către Ministerul Justi ț iei ș i Consiliul Superior al Magistraturii de la Bucure ș ti, respectiv Chi ș in ă u , precum ș i de către Institutul European din Rom â nia .
•  Bugetarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni cu o sumă egală cu suma acordată de statul român minorităților naționale din România.
•  Numirea la conducerea ambasadei de la Chișinău, a Institutului Cultural Român – Chișinău și a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, a unor persoane competente, care să servească în mod real interesele românești.
•  Finanțarea de către Guvernul României, în parteneriat cu Ministerul Culturii de la Chișinău, a traducerii integrale în limba română a materialelor video, conform legislației Republicii Moldova.
•  Deschiderea unui studiou al Televiziunii Române la Chișinau, care să transmită zilnic informații în și din Republica Moldova, astfel ca publicul să fie ancorat în realitatea cotidiană a celor două spații.

EDUCAȚIONAL
•  Crearea în cadrul Ministerului Educației și Cercetării al României a unui birou special responsabil cu integrarea culturală și socială a studenților și elevilor basarabeni aflați la studii în România.
•  Regândirea sistemului de selecţie a burselor acordate tinerilor din Republica Moldova astfel încât aplicantul să poată demonstra atașamentul față de cultura, spiritualitatea și valorile românești.
•  Introducerea în manualele de istorie a unui capitol special despre despre românii din jurul frontierelor și din Balcani, în special privind istoria comună a românilor de pe cele două maluri ale Prutului.
Politicienii, ca oameni de stat care cunosc istoria poporului pe care îl conduc, ştiu că „Basarabia e România”, iar în acest sens, noi, românii, aşteaptăm ca ei să acţioneze pentru îndeplinirea idealurilor naționale.

21 octombrie 2012
Platforma Civică “Acțiunea 2012”

(Video) Manifestaţie de amploare la Bucureşti: mii de români au cerut Unirea Republicii Moldova cu România!!!


Aşa cum era anunţat , astăzi la Bucureşti a avut loc o manifestaţie prin care s-a cerut unirea Republicii Moldova cu România.
Deşi erau anunţate doar 1000 de persoane la eveniment au participat peste 3000 de persoane. Aceştia au îmbrăcat veste în culorile naţionale şi au format în Marş un drapel.

vineri, 19 octombrie 2012

Asociația Suporterilor Români aderă oficial la Platforma Civică Acțiunea 2012


De-a lungul anilor, stadioanele românești au reprezentat un spațiu al liberei exprimării și un bastion al patriotismului, într-o lume a conformismului și globalizării. Suporterii de fotbal au fost și vor fi în continuare în primul rând al luptei pentru recăpătarea demnității poporului român.

Chiar de la apariție, Asociația Suporterilor Români și-a propus să lupte pentru apărarea valorilor și principiilor românismului. Consecvenți acestui obiectiv, salutăm strădaniile românilor din Basarabia pentru păstrarea identității naționale și dorim să ne alaturăm în mod oficial luptei pentru unitatea națională prin aderarea la Platforma Civică Acțiunea 2012, o coaliție de peste 30 organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă din România, Republica Moldova şi diaspora care susțin unirea celor două state românești.

Dorim pe această cale, sa invităm pe toți cei care simt românește la Mitingul Unionist care se va desfășura Duminică, 21 octombrie, la ora 14.00, în București, cu pornire din Piața Victoriei.

Mai mulți, mai uniți, mai puternici!

Asociația Suporterilor Români
19 octombrie 2012

joi, 18 octombrie 2012

România - Olanda, 16.10.2012 (FOTO)


Chiar dacă Naţionala României a pierdut în faţa Olandei, aceasta puţin contează. La începutul partidei suporterii au afişat o pânză enormă: "Cu toţii eram regimente române: Moldova, Muntenia, Ardeal". Multitudinea de steaguri, fluturate pe fondul imnului naţional, au dat acestui mesaj o mare încărcătură sufletească prin faptul că a subliniat unitatea şi trecutul glorios al tuturor românilor.


Sursa: Oastea Fiara

vineri, 5 octombrie 2012

Școala de cultură și afirmare românească – Buzău


O nouă ediție a Școlii de Cultură și Afirmare Românească va avea loc în perioada 19 – 21 octombrie 2012 în localitatea Bisoca, județul Buzău. Pentru cea de-a șasea ediție a școlii vor fi selectați 50 de tineri români din Republica Moldova.
Şcoala de Cultură şi Afirmare Românească are în vedere pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români basarabeni prin prezentarea unor modele româneşti autentice, susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect, de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.
Pentru a aplica la cea de-a șasea ediție a școlii, doritorii trebuie să completeze și să trimită formularul de participare (disponibil aici) până la data de 9 octombrie la adresa scoala@actiunea2012.ro. Persoanele selectate vor fi anunțate miercuri, 10 octombrie.
Pentru a fi selectați, aplicanții trebuie să respecte următoarele condiții:
  • să nu mai fi participat la una din edițiile anterioare ale Școlii de cultură și afirmare românească din România: București (4-6 noiembrie 2011), Sfântu Gheorghe (24-26 februarie 2012), Soroca (27-29 iulie), Bacău și Roman (5-7 august 2012), Constanța (21-23 septembrie 2012).
  • să fi participat la Marșul Unirii din 16 septembrie – Chișinău.
  • să aibă vârsta cuprinsă între 15- 24 de ani
Cheltuielile ce țin de cazare, masă și celelalte care au legătură cu buna desfășurare a evenimentului vor fi suportate de organizatori. Costurile legate de transport vor fi suportate parțial de tinerii din Republica Moldova (100 MDL – transport organizat din Chișinău). La finalul evenimentului, participanții vor primi diplome de absolvire a cursurilor.
Pentru a fi siguri că veți fi acceptați, puteți atașa și mărturii foto/ video ale atașamentului vostru întru susținerea culturii românești.

Panglică tricolor pentru Ciorești

Elevii Gimnaziului „Valeriu Dumbrava” din satul Ciorești, raionul Nisporeni începând cu ziua de astăzi sunt pregătiți pentru școală nu numai cu rechizite și manuale, dar și cu cele necesare sufletului de român – panglica tricolor de la încheietura mâinii. Vineri, 5 octombrie 2012, membrii Grupului „Faptă nu Vorbă” au distribuit panglică tricolor tuturor elevilor acestui gimnaziu, timp în care au purtat o discuție cu aceștia cu privire la originile strămoșești. 
Unul dintre membrii grupului a menționat faptul că a inițiat această campanie deoarece printre rândurile copiilor există o cerere mare de panglică: „Colegii mai mici de fiece dată când ne văd ne roagă să facem rost și pentru ei de panglică.” Elevii s-au arătat entuziasmați de campania celor de la „Faptă nu Vorbă”, evidențiindu-se în discuțiile pe care le-au purtat cu membrii grupului. „Trebuie să purtăm zilnic panglica tricolor pentru că este simbolul nostru național, iar noi ne mândrim cu asta.” – a precizat unul dintre elevi. Distribuirea panglicii tricolor face parte dintr-o campanie amplă de sensibilizare a tinerilor cu privire la valorile naționale ale poporului român.

George Damian:Tezaurul României de la Moscova – unde ne aflăm şi ce se mai poate face.


    Dezbaterea de la Strasbourg de săptămâna asta care a cuprins şi subiectul aurului românesc furat de sovietici a stârnit puţină emoţie în mass-media, însă multe din cele spuse sunt fie incomplete, fie de-a dreptul greşite. Aşa că vă ofer un rezumat al situaţiei.
Ce s-a întâmplat la Strasbourg
 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat un raport privitor la situaţia democraţiei din Federaţia Rusă alcătuit de românul Gyorgy     Frunda şi elveţianul Andreas Gross. La acest raport un grup de deputaţi din România şi Republica Moldova au depus câteva amendamente care se refereau la chestiunea Tezaurului României de la Moscova. Amendamentul care se referea explicit la cele 93,4 tone de aur furate de sovietici a fost respins: elveţianul Andreas Gross a motivat că aurul a fost confiscat în schimbul ocupaţiei Basarabiei (o frumoasă teză sovietică preluată la APCE!). Au fost acceptate două amendamente care ne trimit la negocieri directe cu Federaţia Rusă. Tot e mai bine decât nimic: ruşii refuză să discute subiectul celor 93,4 tone de aur furate de sovietici, iar rezoluţia APCE care îndeamnă la negocieri reprezintă un instrument care poate fi folosit. Titlurile de genul „Tezaurul rămâne la Moscova” sunt lipsite de sens: negocierile continuă!
(Puteţi citi aici  textul final al Rezoluţiei APCE privind situaţia din Rusia, aici puteţi citi cum s-au desfăşurat dezbaterile pe fiecare amendament şi ce a zis elveţianul despre Tezaurul României şi Basarabia).

marți, 2 octombrie 2012

Descoperă-ți adevărata Capitală – 20-21 octombrie


…soarele răsare-n București
Platforma Civică Acțiunea 2012 te invită să descoperi capitala tuturor românilor: Bucureștiul. În weekendul 20-21 octombrie ești invitatul nostru în a descoperi clădirile, străzile și oamenii Micului Paris.
Pentru membrii Acțiunii 2012 din Republica Moldova care achită luna aceasta cotizația anuală (în valoare de 300 de lei MD), punem la dispoziție gratuit locuri dus-întors într-un autocar care pleacă vineri seară (19 octombrie) și se întoarce luni la prima oră (22 octombrie) în Chișinău. Cei care au nevoie vor fi cazați de frații și surorile lor din București.

România a donat un milion de cărți in limba romana bibliotecilor din Basarabia


360 de tone de carte - atât cântăreşte lotul de un milion de volume donate de România bibliotecilor din Republica Moldova, scrie jurnal.md, preluat de Romanian Global News.
Primele camioane pline ochi au pornit de la întreprinderea de stat Mold-Didactica din Chisinau spre centrele raionale.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Nicolae Timofti si  premierul Vlad Filat .
Colecţia întruneşte 187 de titluri ale unor autori celebri, majoritatea regăsindu-se în programele şcolare de literatura română şi universală.
Cărţile vor fi repartizate timp de 3 luni în toate cele 3000 de biblioteci şcolare şi publice din Basarabia, inclusiv în regiunea transnistreană.
Donaţia a fost promisă de către preşedintele României, Traian Băsescu, în timpul vizitei oficiale a lui Nicolae Timofti la Bucureşti, în luna mai.