luni, 28 ianuarie 2013

joi, 24 ianuarie 2013

Gazeta Memoriei nr. 1 din 2013 – 154 ani de la Unirea Principatelor


Campania Gazeta Memoriei a Grupului Naționalist „Faptă nu Vorbă” continuă și în 2013. Primul număr din acest an al Campaniei este închinat împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.
De data aceasta, membrii Grupului au încercat să ajungă în cât mai multe instituții de învățământ, lărgind nu numai numărul școlilor implicate, ci și aria geografică de acoperire.
„Dacă până la sfârșitul anului trecut am ajuns în circa 10 instituții de învățământ din raionul Nisporeni, începând cu 2013 ne propunem ca, Gazeta Memoriei să ajungă în cât mai multe licee, școli, ba chiar facultăți. În același timp, am putea spune că am realizat și unirea celor două maluri de Prut cu acest prim număr din 2013 deoarece atât pe malul stâng, cât și pe cel drept, Gazeta Memoriei a fost afișată. Am vrea în același timp să le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să răspândim gazeta la timp, în mod special membrilor noștri din licee.” – a menționat unul dintre inițiatorii Campaniei.
Dintre instituțiile în care Gazeta Memoriei a fost afișată menționăm:
·         Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava;
·         Căminul Nr.1 și Nr.2 ale Universității Ștefan cel Mare din Suceava;
·         Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava;
·         Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava;
·         Scoala Nr.8 din Suceava;
·         Colegiul Național „Nicu Gane” din Fălticeni, judetul Suceava;
·         Liceul Tehnologic Oglinzi din Târgu Neamț;
·         Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni;
·         Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Nisporeni;
·         Liceul Teoretic „Mircea Eliade” dn Nisporeni;
·         Gimnaziul „Mihai Eminescu”, Nisporeni;
·         Școala Profesionala din Nisporeni;
·         Gimnaziul Șișcani;
·         Gimnaziul "Valeriu Dumbrava" din Ciorești, Nisporeni;
·         Liceul Teoretic Ellada din Măcărești, Ungheni;
·         Liceul Teoretic „Grigore Vieru" din Iurceni, Nisporeni;
·         Liceul Teoretic „Prometeu" din Grozești, Nisporeni;
·         Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun" din Vărzărești.
·         Seminarul Teologic din Dorohoi, județul Botoșani.
Amintim că actul de la 24 ianuarie 1859 este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar roman.

miercuri, 23 ianuarie 2013

Unirea Principatelor, marcată în mai multe orașe românești



Voluntarii și simpatizanții Platformei Civice Acțiunea 2012 vor marca ziua de 24 ianuarie prin flash-mob-uri şi hore în mai multe orașe românești.
La Bucureşti participanții se vor prinde într-o horă a unităţii joi, de la ora 18:00, la Monumentul kilometrul 0 din faţa Bisericii Sf. Gheorghe Nou. Prin intermediul acestui flash-mob ei vor reaminti semnificaţia Unirii din 1859 şi vor semnala necesitatea reîntregirii naţionale, prin unirea României cu Republica Moldova.
Mica Unire va fi marcată și la Chișinău, zeci de membrii și simpatizanți ai Platformei vor marca acest eveniment de la ora 17:30, în Piața Unirii Principatelor Române din Chișinău. Organizatorii au declarat că această acțiune are drept scop reamintirea necesității Unirii din 1859, punerea-n valoare a adevărului istoric și, paralel, atragerea atenției organelor abilitate asupra necesității de a păstra și renova spațiul denumit „Piața Unirii Principatelor” din Chișinău.
La Balș, Asociaţiile ,,Salvaţi Identitatea Satului” şi ,,Renaştem Împreună”, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, la fel au anunțat organizarea unui miting unionist pe traseul Casa Tineretului – zona Monument, care va începe cu orele 16:00 pe Platoul ,,Casei Tineretului” din Balş și se va finaliza cu depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor din Balş.
La Iași activiștii vor organiza o dezbatere la Liceul Vasile Alecsandri și vor fi prezenți la evenimentele din Piața Unirii cu mesajul “Basarabia e România”, la Urziceni va avea loc o dezbatere la Colegiul Național Grigore Moisil, hora uniri și participare la depunerea de coroane ca și la Galați unde unioniștii vor participa la depunerea coroanelor de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza și vor organiza Hora Unirii.
Activiștii vor afișa bannere cu mesajul “Basarabia e România” și vor organiza Hora Unirii și la Pitești(piața Vasile Milea, ora 18:00), Petroșani, Alba Iulia, Timișoara, Brașov, Sibiu, Mureș și Craiova.
De asemenea, unioniștii vor organiza și participa în mai multe orașe la manifestațiile dedicate zilei de 24 ianuarie.

marți, 15 ianuarie 2013

Campanie de afișaj - Mihai Eminescu - 163 de ani de la naștere

La 163 de ani de la nașterea poetului făr' de seamăn, Mihai Eminescu, membrii Grupul Naționalist „Faptă nu Vorbă” au organizat o campanie tematică de afișaj în câteva instituții de învățământ din Nisporeni și Anenii Noi. 
Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești, făuritorul limbii literare române, poetul nepereche, un patriot cu verticalitate la vremea sa și un exemplu demn de urmat în timpurile noastre, un ziarist destul de incomod, a lăsat în urma sa o creație de la care avem cu toții de învățat. 
Mai jos puteți vedea o parte din pozele din cadrul campaniei de afișaj din școli:




Liceul Teoretic „Boris Cazacu” - Nisporeni

luni, 14 ianuarie 2013

Primul taxi în limba română.

14300 - Primul taxi în limba română. 
De aproape un an deja, în Chișinău activează prima companie de taxi în limba română pe deplin. Asta în condițiile în care toate celelalte aproape 40 de companii de taxi din Republica Moldova utilizează limba rusă.

Clienților li se răspunde la telefon numai în română iar la pornire li se urează "o călătorie plăcută".

Răzbunare? Tânăr moldovean, deținut politic la Tiraspol



Răzbunarea lui Șevciuk
Evghenii Șevciuk
Foto: UNIMEDIA 
Încă un moldovean, Alexandru Coliban, în vârstă de 22 de ani, din raionul Căușeni, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare de către autoritățile separatiste de la Tiraspol pentru că „a difuzat informații cu conținut denigrator la adresa lui Șevciuk” și a „împiedicat exercitarea liberă a dreptului electoral”. Informația a fost făcută publică în cadrul unei conferințe de presă, de către Asociația Promo-Lex, care s-a desfășurat astăzi 14 ianuarie, transmite UNIMEDIA.