duminică, 28 aprilie 2013

Mesagerii Unirii în satul Măcărești, Ungheni

Și la Ungheni, voluntarii Platformei Civice Acțiunea2012, membri ai Grupului Naționalist Faptă nu Vorbă au fost mesagerii unirii în cadrul Campaniei Tricolor pentru școala ta. Liceul Teoretic „ElLada” din satul Măcărești s-a înscris în lista instituțiilor părtașe la această campanie, elevii vorbind la orele de istorie și diregenție pe parcursul unei săptămâni despre simbolurile naționale, unitatea poporului român și despre înfăptuirea reîntregirii neamului românesc. Pe lângă aceste subiecte, elevii au subliniat faptul că își doresc să se implice activ în realizarea idelului național.

vineri, 26 aprilie 2013

Mesagerii Unirii la Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni

 Liceul Teoretic „Boris Cazacu” din Nisporeni a fost pentru o zi gazda Mesagerilor Unirii ai Platformei Civice Acțiunea2012, membri ai Grupului Naționalist Faptă nu Vorbă. Aceștia i-au așteptat pe elevii liceului cu panglici tricolor la intrarea în școală, iar pe parcursul întregii săptămâni dinaintea zilei tricolorului la orele de istorie au vorbit despre importanța unirii și necesitatea implicării tinerilor pentru realizarea acesteia.

joi, 25 aprilie 2013

Tricolor pentru Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”


 
Mesagerii Unirii ai Platformei Civice Acțiunea2012, membri ai Grupului Naționalist „Faptă nu Vorbă” au ajuns și la Nisporeni la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” unde, pe lângă discuțiile pe care le-au purtat cu elevii despre apropierea dintre cele două state românești și modul de implicare a acestora pentru realizarea unirii, au distribuit panglică tricolor.

miercuri, 24 aprilie 2013

Tricolorul a ajuns la Ciorești

Campania Tricolor pentru școala ta a Platformei Civice Acțiunea2012 a ajuns și la Gimnaziul „Valeriu Dumbravă” din satul Ciorești, raionul Nisporeni. Voluntarii platformei, membrii Grupului Naționalist Faptă nu Vorbă au distribuit panglică tricolor și au discutat cu cei mici despre contribuția fiecăruia la realizarea idealului național.

marți, 23 aprilie 2013

Campania „Tricolor pentru școala ta” a ajuns la Gimnaziul Șișcani, Nisporeni

Campania Tricolor pentru școala ta, a Platformei Civice Acțiunea2012, a ajuns și la Gimnaziul din satul Șișcani, raionul Nisporeni. Voluntarii platformei, membrii Grupului Naționalist „Faptă nu Vorbă” au distribuit panglică tricolor și abțibilduri din campaniile anterioare elevilor din clasele mai mici.


joi, 11 aprilie 2013

luni, 1 aprilie 2013

Masacrul în duminica de Paști


Masacrul de la Fântâna Albă este supranumit şi Katyn-ul românesc. Este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. Măcelul a fost declanşat în momentul în care în jur de 3000 de români au încercat să treacă graniţa sovieto-română trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu cu peste 3 milioane de locuitori.
Trecuseră doar 10 luni de când România fusese obligată să-i cedeze Uniunii Sovietice teritoriul din nordul Bucovinei. Luaţi prin surprindere, doar 7.000 de români din cele 3 milioane au reuşit să se întoarcă în România. Autorităţile sovietice i-au declarat “trădători de ţară”.
La începutul anului 1941, NKVD a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar fi permis trecerea graniţei în România. Drept urmare, la 1 aprilie 1941, un grup de peste 3.000 de persoane din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în faţă un steag alb şi însemne religioase (icoane, prapuri şi cruci din cetină), a format o coloană paşnică şi s-a îndreptat spre noua graniţă sovieto-română. În poiana Varniţa, la circa 3 km de graniţa română, grănicerii sovietici ascunşi în pădure i-au somat să se oprească. După ce coloana a ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia.
După masacru, răniţii au fost legaţi de cozile cailor şi târâţi până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost îngropaţi, unii fiind în viaţă încă: bătrâni, femei, copii, sugari – vii, morţi sau muribunzi. Două zile şi două nopţi s-a mişcat pământul în acele gropi, până toţi şi-au dat duhul.
Câţiva supravieţuitori au fost arestaţi de NKVD din Hliboca (Adâncata) şi, după torturi înfiorătoare, au fost duşi în cimitirul evreiesc din acel orăşel şi aruncaţi de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat şi s-a stins var.
Din 2011, la iniţiativa fostului deputat în Parlamentul României, dl Tudor Panţîru, ziua de 1 Aprilie este Ziua Naţională în memoria românilor-victime ale masacrelor, deportărilor, foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ţinutul Herţei şi Basarabia.
Este bine să învăţăm lecţiile istoriei, căci cei care le uita sunt sortiţi să o trăiască din nou.































































Preluat de pe : www.tanase.md