
Inițiativa aparține lui Ion Gheorghițan, originar din Gorj, actualmente profesor de istorie în Nisporeni. El a declarat:
“Cerem Guvernului de la București să alcătuiască un proiect de reunificare a României. Sunt unii care spun că nu ar mai trebui să ne gândim la anul 1918 deoarece este criză. Dar de ce să nu ne gândim? Atunci țara era distrusă de război. În timpul războiului prima provincie care s-a unit cu Țara a fost Basarabia. Nu puteau să se gândească și ei că țara e distrusă și să nu le pese? Ar trebui să ne strângem, să ne unim forțele pentru acest obiectiv”.
Gheorghiţan a luat de asemenea pământ de la temelia operelor lui Brâncuși pentru a fi pus pe 28 august la baza Crucii Mântuirii Neamului Românesc din Nisporeni.

“Crucea Mântuirii Neamului Românesc” este o construcţie de metal, cu o înălţime de 35 de metri, dotată cu instalaţie electrică, realizată după modelul crucilor de la Putna şi de pe dealul Perchiu din Oneşti. Lucrarea reprezintă primul monument din Republica Moldova dedicat unității românilor şi va fi ridicată pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului, în apropiere de Nisporeni (316 metri). Proiectul a fost inițiat de postul de Radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti.
Platforma Civică Acțiunea 2012 invită pe toți cei care simt românește la inaugurarea Crucii de la Nisporeni, care va avea loc duminică, 28 august.





Sursa: Acțiunea 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu