luni, 14 ianuarie 2013

Răzbunare? Tânăr moldovean, deținut politic la Tiraspol



Răzbunarea lui Șevciuk
Evghenii Șevciuk
Foto: UNIMEDIA 
Încă un moldovean, Alexandru Coliban, în vârstă de 22 de ani, din raionul Căușeni, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare de către autoritățile separatiste de la Tiraspol pentru că „a difuzat informații cu conținut denigrator la adresa lui Șevciuk” și a „împiedicat exercitarea liberă a dreptului electoral”. Informația a fost făcută publică în cadrul unei conferințe de presă, de către Asociația Promo-Lex, care s-a desfășurat astăzi 14 ianuarie, transmite UNIMEDIA.


Mama lui Alexandru Coliban susține că fiul său mai activa în calitate de promoter în timp ce își făcea studiile la universitate. „Erau așa zise alegeri la Tiraspol și fiul meu a găsit de lucru în calitate de promoter. Alexandru a găsit niște studenți pentru a distribui pliante electorale în favoarea unui candidat electoral și cu mesaj negativ la adresa lui Șevciuk. În octombrie 2011, acești studenți au fost reținuți în Grigoriopol de forțele separatiste. Alexandru a fost sunat de urgență, iar el s-a prezentat imediat. El doar găsea băieții, dar nu a participat la lipirea acestor pliante, a fost reținut și eliberat”, a spus printre lacrimi mama lui Coliban.

De asemenea, aceasta a menționat că mai târziu Alexandru a mers la o nuntă în Tiraspol unde a fost reținut la vama de la Bender, pe motiv că este dat în căutare de către autoritățile separatiste. Astfel, acesta a fost judecat și condamnat la 2 ani și 6 lui de închisoare definitiv pe 9 octombrie 2012, de către așa zisă Judecătorie Supremă de la Tiraspol.

Mama lui Alexandru Coliban, disperată a solicitat implicarea de urgență a autărităților de la Chișinău și a Federației Ruse pentru eliberarea necondiționată a fiului ei. De asemenea, aceasta a menționat că Alexandru are probleme de sănătate și este reținut în condiții inumane la închisoarea din Tiraspol.

„Alexandru are probleme de sănătate, suferă de tensiune arterială. Nu primește nici un ajutor medical. Am scris o plângere către directorul penitenciarului, pentru ca să se convoace o comisie medicală, dar fără rezultat. Am primit ca răspuns că el este condamnat și își ispășește pedeapsa”, susține femeia.

În același timp, juristul de la Asociația Promo-Lex, Pavel Postică, susține că este vorba de o răzbunare a liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

„Alexandru Coliban a fost acuzat pentru calomnie pentru că a difuzat informații cu conținut denigrator la adresa lui Șevciuk. Al doilea cap de acuzare a fost pentru că a împiedicat exercitarea liberă a dreptului electoral. Se spune că prin acele mesaje lipite sub formă de pliante prin Tiraspol, ar fi influențat electoratul. Iar unii martori prezenți la judecată au declarat că după ce au văzut aceste afișe nu au mai mers la vot. Dar subliniez că aceste mesaje au fost prezentate și la o televiziune locală. Unde este mai mare impactul la afișele lipite pe stâlpi sau la mesjul prezentat la TV? Este vorba de o răzbunare la sigur.  Anume printr-o scrisoare, Șevciuk a solicitat în regim de urgență ca Alexandru Coliban să fie închis pe un termen de 3,6 luni. Ulterior, în urma procesului de judecată Coliban a fost condamnat la 2,6 ani”, a subliniat juristul Asociației Promo-Lex.

Postică a declarat că urmează să fie depus un dosar la CEDO în care vor acuza Republica Moldova și Rusia de violarea dreptului la libertatea de exprimare și dreptul la siguranța personală. „Totodată, rugăm ca autoritățile de la Chișinău în special Biroul de Reitegrare, implicate în negocierilor în formatul 5+2, să întreprindă toate măsurile necesare”, a conchis Postică.

Solicitat de UNIMEDIA, viceprim-ministrul pentru reintegrare Eugen Carpov a declarat că actualmente acest caz se examinează și se vor întreprinde toate acțiunile care sunt necesare pentru soluționarea acestuia.

UNIMEDIA precizează că acesta este al cincilea caz de arest ilegal al cetăţenilor moldoveni de către autoritățile saparatiste de la Tiraspol.

Sursa: Unimedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu