duminică, 11 decembrie 2011

Poeta Leonida Lari a murit.


Poeta Leonida Lari a murit in aceasta dimineata, rapusa de cancer, in locuinta sa din Chisinau. Alaturi i-au fost prietenii si familia, care spun ca poeta a luptat cu boala in ultimii 5 ani.


Ultima dorinta i-a fost sa fie inmormantata cu celebra sa bentita, pe care o purta la marile adunari nationale, cand lupta pentru independenta Moldovei si revenirea la alfabetul latin. Leonida Lari se stabilise de mai multi ani impreuna cu sotul sau la Bucuresti. In aceasta vara insa ea a revenit pentru scurt timp in Moldova, unde acum o luna a murit mama sa.
 Familia spune ca Leonida Lari a aflat ca este bolnava de cancer acum mai bine de 5 ani. In urma unor tratamente chinuitoare starea ei s-a ameliorat, insa nu pentru mult timp. A lasat in urma sa un sot indurerat si trei fiice, dintre care doua se afla peste hotare. Vestea despre moartea poetei i-a cutremurat si pe cei alaturi de care Leonida Lari organiza candva seri literare.
  Apropiatii Leonidei Lari spun ca inainte de moarte, poeta a rugat sa fie inmormantata cu celebra sa bentita.    Leonida Lari, pe numele real Liuba Tuchilatu, a luptat la sfarsitul anilor 80 pentru independenta Republicii Moldova, pentru revenirea la alfabetul latin si pentru declararea limbii romane drept limba de stat.
 De asemenea, poeta a optat intotdeauna pentru unirea cu Romania. Leonida Lari a fost timp de trei ani deputat in Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice, iar din 92 s-a stabilit la Bucuresti, unde a fost deputat in parlamentul Romaniei. Pentru poeziile sale ea a primit de-a lungul anilor numeroase premii. Sicriul va fi expus maine la biserica Sfanta Teodora de la Sihla din Chisinau, iar marti poeta va fi inmormantata.

  Scriitoarea Leonida Lari si-a pus sufletul pe versuri, lasand in urma sa si un "Testament": "Ei, cei mai puri, au fost cei mai blamati, Ei, cei raniti, cîntat-au chiar si rana, Ah, de-am sa mor, va rog sa ma-ngropati Sub un stejar, din dor, la Capriana."

www.protv.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu