marți, 18 octombrie 2011

Cinsteşte-ţi eroii anticomunişti


Ion Gavrilă Ogoranu
Ion Gavrilă Ogoranu (n. 1 ianuarie 1923, Gura Văii, comuna Recea, judeţul Făgăraş; d. 1 mai 2006, comuna Sântimbru, sat Galtiu, judeţul Alba) a fost un celebru luptător în munţi, împotriva comunismului. A acţionat pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş.
Ogoranu era porecla din sat pe care o aveam cu totii, începând de la bunicul meu, care era originar din Iasi, Fãgãras, respectiv un sat de lângã Fãgãras, si cãrora locuitorii din Gura Vãii, de ude sunt, le spuneau Ogorani.
Mutându-se si cãsãtorindu-se in sat, a rãmas Ogoranu.
Când eram mic, mã bãteam cu copiii din sat, pentru ca sã-mi apãr onoarea, atunci când mi se spunea Ogoranu, acum am ajuns de-mi zic si eu. Dacã as fi rãmas in sat cat am fost copil, as fi fost Mielu Ogoranului, dupã aia Ion al Ogoranului si as fi terminat-o cu bãtrânul Ogoranu. Află mai mult despre Ion Gavrilă Ogoranu

Elisabeta Rizea
Simbol al rezistentei impotriva comunismului
Despre Elisabeta Rizea cu siguranta n-au auzit prea multi. Cateva stiri, in urma cu ani, cu vizita in satul Nucsoara a presedintelui Emil Constantinescu si a Regelui Mihai I, o invitatie in fosta emisiune a lui Florin Calinescu de la PRO TV, o marturie dupa miezul noptii in documentarul Lei Hossu-Longin, Memorialul Durerii, o pomenire scolastica intr-unul dintre manualele alternative, cateva carti ale urmasilor celor asasinati in munti. Cei mai multi nici nu stiu ca a murit in 2003.
Alaturi de familia Arnautoilor, a parintelui Ion Dragoi si de majoritatea satenilor, Elisabeta Rizea a fost simbolul rezistentei taranului roman in fata Evului Mediu comunist. Cati mai stiu astazi ca pentru a invinge acest satuc de munte, Nucsoara, trupelor de Securitate si Militie le-au trebuit zece ani si mobilizarea celui mai mare numar de securisti pe cap de locuitor din intreaga istorie a represiunii comuniste…? Află mai mult.

Vasile Motrescu
Vasile Motrescu este un taran tanar din comuna Vicovu de Jos, judetul Suceava, a carui atitudine protestatara, impotriva sovieticilor, incepe in 1944. Pentru foarte scurta vreme, isi intemeiaza, apoi, o familie, are doi copii, dar in 1949, afland ca e urmarit de Securitate, pentru actiunile sale antisovietice din ‘44, este constrans sa se ascunda in padurile din zona Radautilor. In perioada 1944-1958, sunt pronuntate trei sentinte de condamnare a sa la ani grei de inchisoare. Participa la numeroase actiuni impotriva autoritatilor, alaturi de alti partizani, si trimite o serie de scrisori Militiei si Securitatii, in care explica de ce se ascunde, dar si neajunsurile si nedreptatile pe care le traiesc taranii din Bucovina din cauza colectivizarii. La un moment dat, se preda de bunavoie, dar, cum dejoaca planurile Securitatii de a-i trada pe alti partizani, in mai multe randuri, este judecat si condamnat din nou. Gasit in ascunzatoare, in 1955, impreuna cu Gavril Vatamaniuc, trage asupra soldatilor care venisera sa-l captureze. Apoi, prefera sa se ascunda singur, desi e in continuare ajutat cu hrana de prieteni si familie. Tradat, in cele din urma, este arestat de Securitate si executat, pe 29 iulie 1958, la doar 38 ani. Citeşte mai mult.


Toma Arnăuţoiu
A fost liderul grupului de rezistenţă anticomunistă-armată de la Nucşoara, numit şi “Haiducii Muscelului“, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Andreescu. Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care Elisabeta Rizea. Mulţi dintre ei au fost arestaţi şi torturaţi de autorităţile comuniste. A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.
Află mai multe.




Sursa : Noii Golani

Un comentariu:

  1. Bunicul meu a facut puscarie si apoi domiciliu obligatoriu in Baragan pentru ca ia dat de mancare lui Vasile Motrescu

    RăspundețiȘtergere