marți, 25 septembrie 2012

Lupul păru-și schimbă


Platforma Civică „Acțiunea 2012” condamnă atacul declanșat de actualul președinte al Partidului Democrat, Marian Lupu, la adresa autorilor Declarației de Independență a Republicii Moldova, mulți dintre care au susținut și chiar au participat la cel mai mare marș unionist organizat la Chișinău pe 16 septembrie.
Reprezentantul platformei unioniste, Constantin Codreanu, apreciază că: „Marian Lupu, un fost comunist ajuns democrat peste noapte, îi atacă pe cei care au adus românilor basarabeni libertate și încredere într-un viitor mai bun, după 70 de ani de minciuni și de persecuții. Suntem, totuși, de acord parțial cu afirmația domnului Lupu că Marșurile Unirii crează probleme la Chișinău. Problemele sunt respectarea democrației și a libertății de exprimare într-un stat slab, reprezentat în funcții înalte de către persoane cu caracter duplicitar, care se răzgândesc de multe ori”.
Poziția autorităților de la București a fost extrem de clar exprimată în timpul vizitei la Chișinău a Ministrului de Externe, Titus Corlățean, care a declarat că marșurile unioniste sunt o chestiune ce ține de dinamica societății civile. Nicușor Constantinescu, reprezentant de seamă al USL, a mărturisit duminică participanților la proiectul Lideri pentru Unire: „Voi nu sunteți singuri. Multă lume de aici este alături de voi și a urmărit ce ați făcut pe 16 septembrie”.
Alte dovezi că Marian Lupu dezinformează opinia publică sunt declarațiile pro-Unire ale foştilor prim-miniştri ai României, Victor Ciorbea, Adrian Năstase şi Radu Vasile, a senatorului Viorel Badea care crede că „Unirea celor două state româneşti este inevitabilă”, ale PD-L care “susţine ideea Unirii României cu Republica Moldova, dacă poporul român de pe ambele maluri ale Prutului îşi va dori acest lucru”. Toate aceste reacții au fost făcute publice pe parcursul anului 2012.

Reamintim că miile de oameni care au participat la Marșul Unirii din 16 septembrie au înaintat conducerii centrale un set de revendicări care cuprindeau și modificarea Constituției în sensul reflectării adevărul științific şi anume, denumirea limbii de stat să fie Limba Română. Dacă revendicările nu vor fi îndeplinite până pe 1 ianuarie 2013, unioniștii vor iniția acțiuni ample de protest față de partidele din alianța aflată la guvernare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu