luni, 17 septembrie 2012

TIMPUL NU MAI ARE RĂBDARE: Memorandum pentru asigurarea direcției europene a Republicii Moldova semnat de 8.223 de persoane care au participat la Marsul Unirii


Platforma Civică “Acţiunea 2012”, în calitate de reprezentantă a miilor de oameni prezenți la Marșul Unirii din 16 septembrie 2012 solicită Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului de la Chisinau să ia măsuri imperative pentru a garanta direcția europeană a Republicii Moldova, transmite Romanian Global News citand un comunicat de presa al Platformei.

Vă prezentăm din partea societăţii civile democratice din Republica Moldova o listă cu revendicări pentru asumarea faptică şi nu doar declarativă a direcției europene:

Revizuirea Constituţiei
Revizuirea legii supreme este absolut necesară pentru a corespunde la noile realităţi democratice din Republica Moldova. Constituţia trebuie să reflecte adevărul științific şi anume, denumirea limbii de stat să fie Limba Română. De asemenea, trebuie introdusă o prevedere specială cu privire la menţionarea expresă a posibilităţii unirii celor două state românești, dacă acest lucru reflectă voinţa populară.
Respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene
Diversitatea etnică oferă valoare unei societăți şi este obligatoriu ca Republica Moldova să asigure condiţiile necesare pentru predarea în limba maternă, pentru păstrarea culturii, concomitent cu obligativitatea cunoaşterii limbii române, astfel încât inclusiv aceşti cetăţeni să aibă şanse egale. Minorităţile au dreptul să cunoască limba de stat pentru a nu fi prizoniere ale unei anumite zone din Republica Moldova şi pentru a putea desfăşura activităţi în tot spaţiul naţional.
Soluţionarea conflictului transnistrean 
De mai bine de 20 de ani, clasa politică din Republica Moldova nu a întreprins nicio măsură reală pentru a asigura suveranitatea, independenţa şi integritatea statului. Rusia foloseşte regiunea transnistreană ca să ţină Republica Moldova sub influența sa. Solicităm Parlamentului să ceară Federației Ruse, în mod clar şi hotărât, să îşi retragă trupele de ocupaţie de pe teritoriul nostru până la 1 septembrie 2013. De asemenea, solicităm Guvernului să prezinte public soluţia optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean, validată printr-un referendum.
Scoaterea Partidului Comuniștilor în afara legii
PCRM încalcă legislația Republicii Moldova prin defăimarea însemnelor naționale. În plus, caracterul infracțional al acestei formațiuni politice a provocat victime prin suprimarea violentă a manifestaţiilor democratice din aprilie 2009. 
Este absolut necesar ca cei vinovaţi pentru evenimentele din 2009 să fie aduşi în faţa instanţei, iar Partidul Comuniștilor, împreună cu Vladimir Voronin, să răspundă pentru prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova și direcției europene a statului.

Solicitările exprimate de miile de participanți de la Marșul Unirii de duminică trebuiesc îndeplinite până la sfârșitul anului, anunță Platforma Civică “Acțiunea 2012”.
Reprezentantul Platformei Civice “Acțiunea 2012” care a dat citire public revendicărilor, studenta Irina Guțu, a declarat: “E timpul să oprim agonia în care se află statul Republica Moldova. Solicităm chestiuni de bun-simț, care nu mai suportă amânare dacă dorim să fim cu adevărat liberi”.
Memorandumul a fost semnat de 8.223 de persoane în timpul manifestațiilor unioniste de duminică și va fi depus săptămâna viitoare la Președinție, Guvern și Parlament. La depunere vor participa și membri al Consiliului Unirii, o altă platformă unionistă, înființată anul acesta.

Platforma Civică Acţiunea 2012 este o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din Republica Moldova, România și  alte ţări europene, care militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsirea poporului de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

2 comentarii: