marți, 15 noiembrie 2011

Dosar de 80 mii euro! Rusia condamnată din nou la CEDO pe cazul Ilașcu!


Dosar de 80 mii euro! Rusia condamnată din nou la CEDO pe cazul Ilașcu!
Colaj: UNIMEDIA

Federația Rusă este obligată să achite foștilor deținuți ai regimului separatist de la Tiraspol, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, câte 60 000 și respectiv 20 000 euro în calitate de prejudicii. Decizia a fost pronunțată astăzi, 15 noiembrie, de către Curtea Eueropeană a Drepturilor Omului, anunță serviciul de presă al Ministerului Justiției.

Rusia a fost obligată să plătească noi despăgubiri, în valoare totală de 80 de mii de euro, pentru detenția ilegală în care au rămas Andrei Ivanțoc și Tudor Popa până în 2007, asta deși CEDO încă în 2004 a obligat statele respondente să asigure eliberarea imediată a acestora.


Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa au fost arestați de către „autorităţile neconstituţionale ale Republicii Moldoveneşti Nistrene” pentru pretinse acte „teroriste” în cadrul conflictului armat din 1991-1992.

Cererea către CEDO a fost înaintată în 2005, când Andrei Ivanţoc era deţinut în Tiraspol iar Tudor Popa – în Hlinaia. Ei au fost eliberaţi abia în iunie 2007. CEDO a constatat că reclamanţii au fost supuşi relelor tratamente şi torturii şi detenţia acestora a fost arbitrară, violând articolele Convenţiei Europene cu privire la Drepturile şi Libertăţile Fundamentale. În această cauză, de asemenea s-a examinat şi legalitatea detenţiei precum şi condiţiile în care reclamanţii au fost deţinuţi după 8 iulie 2004. La fel s-au examinat şi plângerile cu privire la restricţiile de a avea întrevederi şi contacte cu membrii familiilor acestora.

Curtea a decis că cei doi deținuți cad sub jurisdicţia Federaţiei Ruse și a decis că Rusia este obligată să achite reclamanţilor 60 000 Euro şi 20 000 Euro, respectiv, cu titlu de compensare a prejudiciului material şi material, plus 5240 euro, total, drept compensare a costurilor şi cheltuielilor în proces.

Deși dosarul este împotriva Rusiei și Republicii Moldova, CEDO a stabilit că Republica Moldova şi-a îndeplinit obligaţiile pozitive de asigurare a drepturilor reclamanţilor prin prisma Convenţiei, începînd cu iulie 2004 și a luat în considerare obiecţia Guvernului RM cu privire la lipsa controlului efectiv asupra teritoriului Transnistriei. Astfel, de această dată, RM a fost achitată.

Amintim că în 2004, Rusia si Republica Moldova au fost condamnate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cazul grupului Ilașcu, ai cărui membri au fost întemnițați în regiunea separatistă. Federația Rusă este obligată să le achite lui Alexandru Lesco, Tudor Petrov-Popa și Andrei Ivantic câte 120 de mii de euro, iar lui Ilie Ilașcu - 180 de mii de euro. Republica Moldova a fost obligată sa le achite câte 60 de mii de euro primilor trei membri ai așa numitului grup Ilașcu. Ilașcu a fost eliberat în 2001, iar Lesco - în 2004. Astăzi toţi membrii grupului Ilaşcu sunt în libertate locuid în România sau Republica Moldova și avînd interdicţie de a intra în Transnistria.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu