miercuri, 16 mai 2012

Maria Biesu, sute de distinctii si concerte in intreaga lume. Viata "de turneu" a primadonei

“Viata mea este un turneu care nu vreau sa se mai termine” – spunea acum cativa ani Maria Biesu. Dar nu a fost sa fie asa. Iar turneul vietii sale s-a incheiat, fara ca ea sa mai reuseasca sa-si ia ramas bun de la cei care au iubit-o si au apreciat-o. A avut o viata zbuciumata, a urcat acolo unde nimeni dintre moldoveni nu a reusit sa ajunga – pe cele mai mari scene ale lumii. Pentru multi straini, Moldova inseamna si azi Maria Biesu.


 Era ultima zi de nastere pe care Maria Biesu a sarbatorit-o. Implinise 76 de ani. Desi era deja slabita de boala, avea inca multe sperante. N-a mai reusit sa faca, insa, nimic din ce si-a propus pentru ca starea ei s-a agravat curand. 

Oricum Maria Biesu a fost mereu o invingatoare...

Si numai boala a invins-o. Cu cativa ani in urma vocea ei, considerata de aur, a inceput sa se stinga. Maria Biesu nu mai putea sa cante. In 2008 la festivalul Invita Maria Biesu a iesit in scena, cerandu-si scuze de la cei care asteptau s-o auda din nou cantand. 

N-a mai cantat. Dar in memoria oamenilor a ramas celebra Cio cio san – cea mai buna a tuturor timpurilor. 

Titlul i-a fost inchinat dupa interpretarea sa din opera Madame Butterfly, la Tokio, in Japonia in 1967. Atunci a uimit o lume intreaga.

De atunci, pentru multi straini, Maria Biesu a inceput sa insemne Moldova. 

Pana aici urcase fulminant. Nascuta in 1935 in satul Volintiri, Maria Biesu, a strans primele aplauze inca de la 20 de ani, cantand muzica populara.

Maria Biesu a stiut de fiecare data sa ridice publicul in picioare, sa ajunga la sufletele tuturor si sa cucereasca cele mai mari scene ale lumii. 

La scala din Milano sau Metropolitan Opera din New York i-au stat la picioare. De la Moscova la Paris, de la Sidney la Tokio, a fost cunoscuta si iubita in toate colturile lumii. A fost numita primadona operei nationale si a primit sute de distinctii.

Turneul prin viata al primadonei s-a incheiat totusi, dar probabil, vocea ei va rasuna in memoria noastra, de acum incolo secole la rand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu