luni, 12 noiembrie 2012

De la 1 decembrie, moldovenii trebuie să treacă un examen la limba rusă, dacă vor să muncească în Rusia

Potrivit prevederilor schimbările se vor referi la acei migranți care vor dori să activeze în întreprinderi de gestionare a fondului locativ, comerţ şi în domeniul deservirii sociale. În conformitate cu prevederile documentului, lucrătorii migranți care lucrează în aceste domenii vor fi nevoiţi să posede cunoaşterea limbii ruse nu mai jos de nivelul mediu, atât în momentul dobândirii, cât şi a extinderii permisului de muncă. Pe viitor examenul de limbă rusă poate fi suplinit încă cu câteva obiecte opţionale.

Drept dovada de cunoaștere a limbii ruse, migranţii vor trebui să prezinte un document cu data de până la 1 septembrie 1991, eliberat de către o instituție de învățământ din țara de origine a emigrantului, sau de o instituție de învățământ din Rusia, după data menționată mai sus. De asemenea se cere deținerea unui certificat de susținere a examenului de stat la limbă rusă.

Potrivit preşedintelui Comitetului Dumei de Stat pentru educaţie, Grigori Balîhin, pe tot parcursul anului 2010, mai mult de 3,5 mii de cetățeni străini au primit certificate de cunoaștere a limbii ruse. Totodată, Balîhin a menționat că, nivelul de cunoaștere a limbii ruse va contribui la protecția cetățenilor străini, reducerea riscului de tensiuni sociale, dar va contribui la popularizarea limbii ruse în CSI.

Legea va intra în vigoare începând din 1 decembrie 2012. Cetăţenii statelor Belarus şi Osetia de Sud nu vor trebui să treacă examenul. Asta pentru că limba rusă este limba oficială a ţărilor respective.  


Daca ne gindim bine putem spune ca  un cetatean din Osetia de Sud care nu imbina 2 cuvinte in rusa  va putea lucra fara acest examen,pe cind ceilalti de-alde noi vor da examen si inca ce examen ii va astepta.
Acest fapt denota inca o data ca Rusia simte ca-si pierde fostii robi sovietici si incearca din greu sa-i opreasca .
P.S. Imi pun intrebarea de ce si la noi nu se poate de instituit un asa document ,voi ce credeti?


                                 Sursa:unimedia.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu