marți, 13 noiembrie 2012

Doisprezece ani fără Gheorghe Ghimpu


Azi se înplinesc 12 ani de la moarte lui Gheorghe Ghimpu (n. 26 iulie 1937, în Colonița, județul Lăpușna, România d. 13 noiembrie 2000 ), deţinut politic în perioada sovietică pentru participarea la fondarea a Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei, revoluţionar, profesor şi fondator al Mişcării de Eliberare Naţională din RSSM , deputat în primul Parlament al R. Moldova ales în mod democratic (1990) din partea Frontului Popular din Moldova.

Gheorghe Ghimpu și–a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, fiind primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.


Gheorghe Ghimpu și colegul său de asociație Ion Caftanat se deplasau în dimineața zilei de 27 octombrie 2000 spre comuna Târnova, jud. Edineț, unde urmau să se întâlnească cu un grup de veterani de război ai Armatei Române. După 3 ore de drum, la ora 6.30 mașina în care se aflau a fost lovită de un camion. Versiunea oficială a autorităților - "Dupa trei ore de drum, la 06.30, din cauze deocamdată necunoscute, Ghimpu a pierdut controlul autoturismului și a lovit în plină viteză un copac." (Basa-Press, 14 noiembrie 2000).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu