duminică, 15 ianuarie 2012

Protest la Ambasada Rusiei: Transnistria nu e Cecenia!



Un nou protest la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a avut loc astăzi, 14 ianuarie. Protestul, mediatizat pe reţeaua de socializare Facebook a adus în faţa Ambasadei Rusiei peste 150 de tineri din mai multe raioane ale Republicii Moldova, la care s-au alăturat şi mai mulţi trecători.
Participanţii la manifestaţie, membri ai Platformei civice Acţiunea 2012, şi-au manifestat dezacordul faţă de prezenţa soldaţilor ruşi pe teritoriul Republicii Moldova, fiind nemulţumiţi şi de comportamentul ambasadorului Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin. „Întrucât la comunicatul organizaţiilor membre ale Platformei civice Acţiunea 2012 şi la celelalte demersuri ale societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului nu au existat reacţii oficiale demne, ne-au simţit nevoiţi să organizăm un nou protest în faţa ambasadei Rusiei”, au declarat organizatorii.
Participanţii la protest au scandat mai multe mesaje la poarta Ambasadei Federaţiei Ruse: „Ne-am săturat de armamentul rusesc!”, „Transnistria nu e Cecenia!”, „Afară din Moldova!”, „Retrageţi Armata din Moldova!”. „Moldova are cel puţin 15 posturi de aşa numiţi pacificatori. Această armată provoacă mai mult haos, decât pace. Moldova a făcut mai multe eforturi pentru ca această armată să fie retrasă de pe teritoriul său, dar Rusia încalcă orice legislaţie internaţională”, a declarat Ghenadie Brega, unul dintre organizatorii protestului.
După ce au pichetat Ambasada Rusiei, protestatarii s-au îndreptat către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cerând expulzarea ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valeri Kuzmin. „Am peste 60 de ani, dar am venit astăzi de la Criuleni pentru a participa la protest. Moldova nu are nevoie de aceşti soldaţi, au stat aici două secole, e timpul să plece”, ne-a spus Vasile Busuioc. Mai mulţi tineri au menţionat că nu se simt liberi în ţara lor din cauza soldaţilor străini. „Am venit la protest din Tighina. Ne-am săturat să fim supravegheaţi de atâţia pacificatori ruşi, nu văd rostul lor pe teritoriul Republicii Moldova, atâta timp cât între locuitorii din stânga şi dreapta Nistrului nu pot exista divergenţe”, a menţionat unul dintre protestatari.
Platforma Civică Acţiunea 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu