miercuri, 29 februarie 2012

Dragobete versus Valentine's Day ...


 Joi 23 februarie,în incinta L.T. "Ellada" Măcăreşti (Ungheni) a avut o masă rotundă pe tema :"Globalizare sau valori naţionale?" dând drept exemplu contradicţia dintre Dragobete şi aşa -zisul Sfânt Valentin,cel din urmă pătrunzând în rândul tradiţiilor noastre înlocuind practic sărbătoarea dragostei la români-Dragobete.La discuţie au participat 24 persoane,aceştia fiind aşezaţi în grupuri de câte 6,astfel formându-se trei grupuri de liceeni şi unul de profesori.Aceştia s-au implicat activ în discuţii şi au reuşit să îndeplinească toate sarcinile propuse de moderatorul proiectului-Maxim Ion.
În timpul discuţiei au apărut mai multe păreri :
- "Noi suntem de vină pentru pierderea tuturor tradiţiilor,datorită bunătăţii noastre de a lăsa nişte străini să ni se urce-n cap" Elena Butnaru -profesoară de istorie.
-"E bine să împrumutăm,dar să nu le uităm pe ale noastre ,strămoşeşti" Gabriela Căprian,elevă  cl.a X-a.
-"Respectă Patria fiecăruia,dar iubeşte-o pe a TA!" Maria Şâşcanu -profesoară de limba şi lit.română.
-"Ospitalieri din fire,noi asimilăm obiceiuri străine şi  le dăm cu piciorul la  ale noastre." Ana Şeptelici-cl. a XII-a
-"Să acceptăm tradiţiile altora,însă să nu le punem în umbră pe ale noastre,să ne păstrăm mândria naţională!" -Lilia Beşliu directorul liceului.
-"Ziua Valentinelor a apărut recent în cultura noastră şi nu poate înlocui o tradiţie de veacuri." cl. XI-a




 După ce şi-au exprimat opiniile ,fiecare grup a avut însărcinarea să realizeze un poster în care să prezinte domenii afectate de globalizare,sărbători străine şi echivalentul lor în cultura naţională şi să propună soluţii de stopare a fenomenului de globalizare şi implicit metode de promovare a valorilor naţionale.În timpul discuţiilor a fost prezentat filmuleţul de mai jos :






































































 Mulţumesc tuturor participanţilor.

De Maxim Ion

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu