miercuri, 22 februarie 2012

Kuzmin, izgonit de protestatarii basarabeni



Protestele din fața ambasadei Rusiei de la Chișinău și de la posturile “pacificatori” de pe Nistru au dat roade: ambasadorul rus în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a fost retras din funcție.
Un militar rus din așa-zisele forțe de menținere a păcii din Transnistria a împușcat mortal, la 1 ianuarie, un tânăr de 18 ani, Vadim Pisari, la un post de control din zona de securitate. “Şoferul a fost beat şi a condus fără permis de conducere. Acesta a creat pericol real pentru stabilitatea din regiune şi pentru pacificatori”, a spus fost ambasador Valeri Kuzmin pe 2 ianuarie, spre stupefacția tuturor basarabenilor care încă mai credeau că atitudinea Moscovei față de cetățenii Republicii Moldova s-a schimbat după destrămarea URSS.
Protestele din fața ambasadei Rusiei au fost organizate constant, în primele zile, de către asociația Hyde Park, devenind apoi constante: la două săptămâni de la crimă, Platforma civică Acțiunea 2012 a adunat peste 150 de persoane la protestul care solicita plecarea lui Kuzmin iar la o lună grupurile Faptă nu Vorbă și Spirit Românesc au reiterat mesajul. Și unele partide au cerut public plecarea ambasadorului insolent, cum e cazul Partidului Liberal. Partidul Democrația Acasă a cerut declararea lui ca persona non-grata, la fel ca PNL. Proteste au avut loc și la București, organizate de studenții basarabeni și foști deținuți politici dar și în Paris și alte capitale europene.
Ucigașul tânărului Vadim Pisari încă nu a fost cercetat pentru crima comisă, fiind ascuns de autoritățile ruse.

Sursa: Romanism.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu