joi, 16 august 2012

Băsescu: ,,Cetăţenii Republicii Moldova şi ai României sunt acelaşi popor”




Sursa foto: Vocea Rusiei
Într-un interviu acordat postului de radio Vocea Rusiei, preşedintele suspendat al României Traian Băsescu a declarat că cetăţenii Republicii Moldova şi ai României sunt acelaşi popor în două state independente.
Întrebat fiind dacă este adevărat că România acordă paşapoarte cetăţenilor de origine română din Republica Moldova şi Ucraina, preşedintele Băsescu a confirmat şi a precizat că el este cel care a propus modificarea legii cetăţeniei. ,,Cetăţenii Republicii Moldova au avut o problemă. Problema lor a fost că nu i-a întrebat nimeni dacă renunţă la cetăţenia română după cel de-al Doilea Război Mondial. Noi avem familii pe cele două maluri ale Prutului. Iar după intrarea noastră în Uniunea Europeană, cetăţenii Republicii Moldova trebuiau să intre cu viză în România. Aduceţi-vă aminte că în timp ce eram şi noi, şi Federaţia Rusă în blocul comunist, cetăţenii Republicii Moldova intrau fără viză în România. Ar fi fost foarte greu pentru noi să nu găsim o soluţie. Şi atunci am modificat legea cetăţeniei şi am spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul s-o redobândească la cerere”, a punctat acesta. Totodată, Băsescu a declarat că din partea Ucrainei sunt mult mai puţine solicitări de obţinere a cetăţeniei, pentru că Ucraina nu permite dubla cetăţenie.
În ceea ce priveşte unirea României cu Republica Moldova, Traian Băsescu a precizat că cele două nu pot deveni un singur stat. ,,Suntem două state independente şi eu consider că Republica Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene şi atunci graniţele dintre noi nu vor mai avea decât valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii Europene circulă liber dintr-o ţară în alta. Deci obiectivul nostru, şi este un obiectiv afirmat şi consecvent susţinut în interiorul Uniunii Europene, este ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene, dacă ea vrea. N-o obligăm că n-avem cum”, a declarat acesta.
Sursa : InfoPrut via Vocea Rusiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu