joi, 2 august 2012

Primăvara de la Chișinău


În 2012 se respiră din ce în ce mai mult aer românesc pe străzile din Chișinău.
Odată cu răsturnarea comuniștilor prin revoltele stradale din 2009, drumul Basarabiei spre o unire cu România a început să se întrevadă.

primavara de la chisinau
Pe planul ultras, care ne intereseaza cel mai mult, o decizie mult așteptată a fost luată de românii din galeria lui Zimbru Chișinău: separarea față de rușii care nu o singură dată au avut excese anti-românești. Cel pe care noi îl ținem minte este cel de la meciul România-Belarus, ultima picătură a fost însă scandarea de slogane anti-românești după un meci al Rusiei de la Euro 2012. Comunicatul grupului Oastea Fiară de separare față de forțele anti-naționale poate fi citit aici.
Fenomenul ultras în Basarabia este la nivelul celeilalte părți a Moldovei (în Republica Moldova sunt 3 milioane de etnici români, în Moldova din stânga Prutului 5,5 milioane). În afara de Zimbru, de băgat în seamă mai sunt doar suporterii Daciei Chișinău, echipele bucureștene având fiecare câte un fan-club/grup de susținatori peste Prut.

Video cu Oastea Fiară la meciul cu Young Boys Berna:

Un nou marș unionist va avea loc duminica asta, la ora 15.00 în Bălți, cea mai mare localitate din nordul Republicii Moldova. Va fi prima acțiune de asemenea amplitudine, după ce tinerii bălțeni au “spart gheața” pe 3 martie organizând un marș al unirii într-un oraș văzut ca un fief comunist. Toate forțele rusești(comuniști, socialiști, găgăuzi, așa-ziși patrioți moldoveni) au anunțat că vor ieși în stradă pentru a opri violent marșul de duminică.
Apoi, pe 16 septembrie, sunt anunțați 10 000 de oameni în stradă la Chișinău pentru a cere unirea cu Țara.
Primăvara abia începe în Basarabia, de noi depinde cum va continua.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu