joi, 29 martie 2012

Sărbătorirea Unirii la Nisporeni (FOTO+VIDEO)

Duminică, 25 martie, în incinta Casei Naționale s-a desfășurat o manifestație cultural-artistică, prilejuită de marcarea celei de-a 94-a Aniversări de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România, în cadrul căreia au participat istoricii : Mihai Cernenco și Octavian Țîcu
   În cadrul sărbătorii au evoluat : Ansamblul folcloric "Doina Codrilor" ; Ansamblul de cîntece și dansuri populare " Moștenitorii"  ; Interpreta de muzică patriotică " Basarabeanca" 
   De asemenea la eveniment a fost prezent Grupul "Faptă nu Vorbă", care a venit în marș pînă la Casa Națională.

miercuri, 28 martie 2012

27 Martie la Tighina.

PCRM vrea provocarea unui război civil?


Comuniștii au adoptat o strategie destul de periculoasă – provocarea intenționată a unor acțiuni represive legale din partea puterii, pentru a justifica o reacțiune „revoluționară” a simpatizanților comuniști. În acest scop, sunt utilizate autoritățile publice locale, care riscă să pornească pe linia separatismului teritorial.
Într-o anumită măsură, aceste scenarii se aseamănă cu provocările din stânga Nistrului din anii 89-92, când grupul de deputați nemulțumiți de politica Chișinăului, au incitat autoritățile raionale să nu se supună centrului sau chiar să ia cu asalt instituțiile subordonate Republicii Moldova, provocând, în cele din urmă, intervenția poliției moldovenești.
Am văzut deja fluturând drapelul transnistrean în centrul Chișinăului când moldoveneștii au încercat să provoace violențe de stradă la marșul unioniștilor, precum și așa-numitul „drapelul istoric al Moldovei”, care numai istoric nu este. Toate aceste atribute sunt utilizate deja, în mod sfidător, în calitate de simboluri opuse simbolurilor oficiale ale Republicii Moldova. Astfel, steagul inventat de activiștii PCRM a fost arborat în fața clădirii Guvernului, precum și în unele centre raionale unde PCRM deține majoritatea în consilii (Soroca, Edineț, Cimișlia, Bălți, Dondușeni ). Aici deja nu este vorba de o luptă dintre niște formațiuni politice, ci de o luptă deschisă a unui grup politic împotriva suveranității și unității teritoriale ale Republicii Moldova.
Desigur, jocurile comuniștilor ar putea fi doar un set de măsuri care ar avea drept scop intimidarea actualei guvernări, însă există o limită legală pe care odată ce o vor depăși, nu vor avea cale de întoarcere. Dincolo de limită va fi doar sânge și cătușile de fier.
În primul rând, la aceste lucruri ar trebui să reflecte îndelung reprezentanții autorităților locale, pentru că în urma spectacolelor politice organizate de PCRM, anume ei vor avea de suferit în cele din urmă.

(FOTO) Unirea este aproape, iar politicienii din România şi din Republica Moldova trebuie să fie pregătiţi


La această concluzie au ajuns marţi, 27 martie, participanţii la dezbaterea cu tema “Reunirea celor două state româneşti, soluţie europeană pentru înlăturarea consecinţelor Pactului Ribbentrop- Molotov şi stabilizarea frontierei NATO şi UE”, organizată la Palatul Parlamentului de Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române şi Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Consiliul Româno-American şi Platforma Civică Acţiunea 2012, cu prilejul implinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

marți, 27 martie 2012

Suveniruri din Chisinau

Mai jos puteți vedea două capturi de steaguri, de la o formațiune politică anti-românească, xenofobă, marginală care execută comenzile venite de la proprietarii săi din fotoliile din Moscova. Pe 25 martie, aceștia au provocat incidente în masă și au încercat să blocheze marșul de serbare a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. În afară de faptul că au primit la moacă pentru dârzenia sa, au pierdut și câteva steaguri de propagandă.

luni, 26 martie 2012

Marșul Unirii 25 martie (FOTO) Grupul FNV.

 Pe an ce trece mișcarea de redesteptare națională aduna in rîndurile ei tot mai mulți adepți, dacă anii precedenți ne adunam cîte 400-500 de oamenii anul acesta am bătut recodrul, aproape 3000 de persoane au participat la Marșul Unirii, marșul la care am demonstrat cu toții că unirea facea puterea. Chiar dacă unii spurcați au încercat să înăbușească flacăra românismului fiind îndemnați de comunisti, PSD-iști, și restul gunoaielor cu mentalitate blocată în belșugul minciunii comuniste din secolul trecut,  noi am fost tari și am demonstrat că putem rezista impotriva lor.
 Mai jos puteți urmari ceva poze facute de mine la această zi importantă și frumoasă din istoria României. Să speram ca lupta noastră va avea roade bune și vom vedea în curînd ziua URII.
Pozle sunt mai jos:

(FOTO) Mii de unionişti au sărbătorit la Chişinău împlinirea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România


3000 de persoane au participat duminică la Marşul Unirii, eveniment organizat în Chişinău dePlatforma Civică Acţiunea 2012.
Alături de membri ai organizaţiilor şi grupurilor de iniţiativă cuprinse în Platforma Civică Acţiunea 2012, a sărbătorit împlinirea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România şi Consiliul Unirii, o coaliţie recent constituită, în frunte cu Partidul Naţional Liberal.
Sărbătoarea s-a desfăşurat sub forma unui marş pe bulevardul Ştefan Cel Mare, urmat de un concert în scuarul Teatrului de Operă şi Balet.
Manifestanţii unionişti au fost provocaţi de circa 100 de membri ai Partidului Patrioţii Moldovei, care au blocat până la intervenţia forţelor de ordine accesul în Piaţa Marii Adunări Naţionale, scandând lozinci moldoveniste. Incidentele au fost evitate datorită reacţiei prompte a poliţiştilor, iar Marşul Unirii a putut continua în spirit de sărbătoare.
La evenimentul dedicat împlinirii a 94 de ani de la semnarea Actului de Unire a Basarabiei cu România au participat şi aproximativ 100 de persoane din România, care au sosit cu autocarele de la Bucureşti şi Iaşi.

vineri, 23 martie 2012

Subcarpați în Chișinău


Subcarpati Facebook MOLDOVA 565x800 Subcarpati are un nou membru. Primul concert in aceasta formula, pe 30 martie, la Chisinau!

Nicu Arseni: SUNT ceea ce SUNT si altfel nu pot fi


ion arseni iurceni
Mă numesc Ion Arseni, însa toţi prietenii şi cunoscuţii îmi spun Nicu. M-am născut acolo de unde izvorăşte râul Lapuşna (Lapuşniţa), unde flacăra românismului încă mai este vie şi unde anual pe la mijloc de septembrie se organizează ,,Bâlciul Olarilor”. Un bâlci care adună majoritatea ceramiştilor de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi numeroşi vizitatori. Mai simplu zis, m-am născut în satul Iurceni, raionul Nisporeni, Republica Moldova. Am apărut pe lume pe 27 martie, o zi obişnuită ar zice unii însă, atât pentru mine, cât şi pentru cei care într-adevăr simt şi gândesc româneşte, e o zi importantă. Am absolvit Liceul Teoretic ,,Grigore Vieru” din localitatea natală şi de curând imi fac studiile acolo unde visam să le fac încă din copilărie, în România. De ce în România? Pentru că aici, pe străzi, la universitate, în cămin aud doar limba maternă, aici nimeni nu-mi zice că vorbesc “limba moldovenească” şi nimeni nu-mi ascunde adevărul istoric.
Da!! EU VREAU UNIREA şi nu-mi este ruşine să strig în gura mare aceasta, dar nu numai să strig ci şi să fac ceva în acest sens. Sunt român şi mă mândresc. 

joi, 22 martie 2012

Recunoaşterea internaţională a Unirii Basarabiei cu România


27 martie 1918 sfatul tarii

După încheierea Marelui Război, Conferinţa de Pace de la Paris a recunoscut, în virtutea principiului naţionalităţilor şi a dreptului popoarelor la autodeterminare, actele unioniste româneşti desfăşurate pe parcursul anului 1918. Prin tratatele semnate cu Austria (Saint Germain en Laye, 10 septembrie 1920), cu Bulgaria (Neuilly sur Seine, 29 noiembrie 1919) şi cu Ungaria (Trianon, 4 iunie 1920) sînt recunoscute de către comunitatea internaţională drepturile imprescriptibile ale statului român asupra Bucovinei, Dobrogei întregi şi Transilvaniei, iar prin tratatul de la Sčvres, din 10 august 1920, se fixează graniţa în Banat.

27 martie 1918 – una din cele mai frumoase pagini din istoria românilor

Nu există un fenomen mai înălţător în toată istoria milenară a Basarabiei decât actul revenirii, în anul 1918, a mult pătimitei jumătăţi estice a moşiei Muşatinilor la străvechea matcă românească, după anexarea ei  tâlhărească de către Rusia ţaristă în anul 1812. Acest eveniment constituie, totodată, şi una din cele mai frumoase pagini din istoria românilor, prin contribuţia pe care a avut-o la definitivarea unităţii naţionale româneşti la sfârşitul Primului Război Mondial. Problema Unirii a fost studiată,oglindită în lucrările mai multor istorici.Ea a fost împărtăşită şi de masele populare. Chiar şi marii
proprietari au pledat pentru Unire, deoarece ei se temeau că bolşevicii le vor confista pământurile.Reacţionând la pretenţiile nejustificate ale Ucrainei, Sfatul Ţării a adoptat, la 16 martie 1918, o declaraţie de protest ce urma să fie înmânată de către o delegaţie de la Chişinău guvernului ucrainean,căruia i se cerea recunoaşterea independenţei Basarabiei şi era atenţionat asupra faptului că: “Teritoriul Republicii Moldoveneşti în hotarele fostei gubernii a Basarabiei este indivizibil şi nici o parte a Republicii Moldoveneşti nu poate fi ruptă în folosul altui stat”. Toate aceste condiţii au grăbit unirea Basarabiei cu România. De la sfârşitul lunii februarie şi până la şedinţa din 27 martie a Sfatului Ţării, au avut loc mai multe acţiuni care cereau Unirea. Au fost cereri ale intelectualilor,   ale proprietarilor de pământ, ale Partidului  Naţional-Moldovenesc, ale unor deputaţi din Blocul Moldovenesc al Sfatului Ţării, dar cele mai importante au fost rezoluţiile din 3 şi 13 martie ale adunărilor comune ale zemstvelor şi ale marilor proprietari din judeţele Bălţi şi Soroca. Anume aceste rezoluţii au fost considerate ca cele mai convingătoare cereri de unire. La pregătirea Unirii au participat deputaţii Blocului Moldovenesc, printre care Ion Inculeţ, Daniel Ciugureanu, Pan Halippa, Pan Erhan, Anton Crihan, Ştefan Holban ş.a.

Personalităţi marcante ale Actului Unirii Basarabiei cu România

27 martie 1918 este o dată cu semnificaţie istorică majoră. Atunci s-a produs actul Unirii, ca urmare a hotărârii Sfatului Ţării. Dar de fapt ce reprezintă Sfatul Ţării? Este un grup mare de oameni, cu experienţă de viaţă, maturitate politică, şi un simţ naţional acut, care i-a ajutat să rezolve corect majoritatea problemelor puse de realitatea cotidiană. Ei au fost cei aleşi să hotărască pentru poporul, poate, prea adormit, dar putem afirma cu tărie, că actul din 27 martie 1918 a fost legal şi corect.

luni, 19 martie 2012

Dosar împotriva Istoriei Românilor?


dosar-penal,istoria-romanilor,dumitru-sevcenco,anatol-petrencu,ion-negrei,gheorghe-cojocaru,ion-varta,
Doi „cetăţeni ai R. Moldova” au cerut Procuraturii Generale să intenteze un dosar penal pe numele mai multor istorici, autori ai manualelor de Istoria Românilor. 
Potrivit unuia dintre tineri, Dumitru Şevcenco, textele conţin mesaje care încalcă art. 346, Cod Penal al R. Moldova, şi reprezintă acţiuni intenţionat îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau dezbinării naţionale, rasiale sau religioase. „Informaţia este ruptă din context”, au afirmat tinerii în cadrul unei conferinţe de presă. „Istoricii Anatol Petrencu, Ion Negrei, Gheorghe Cojocaru, Ion Varta şi alţi autori sunt duşmanii poporului. Vrem ca ei să fie traşi la răspundere penală şi să le fie retrase titlurile de doctor”, au spus tinerii.
Aceştia au declarat că nu fac parte din niciun partid sau mişcare politică şi „dacă Procuratura Generală nu va lua măsuri, atunci vor apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”. 
 
Contactat de TIMPUL, istoricul Anatol Petrencu a spus că tinerii "s-au adresat degeaba procuraturii pentru că, chiar dacă în manuale au fost comise greşeli, atunci acestea pot fi corectate". "Aceste discuţii poartă un caracter academic şi universitar. Nu procuratura trebuie să se ocupe de aceste aşa-numite greşeli, ci istoricii, decanii, şefii de catedră", a afirmat A. Petrencu. Potrivit istoricului, în spaţiul românesc este predată Istoria Românilor. Poporul român, fiind împărţit în mai multe state, îşi studiază istoria neamului şi nu a fiecărei părţi de teritoriu, a mai spus Anatol Petrencu.

Autor: Timpul.md
Sursa: www.timpul.md

Basarabie uitată....

Motto :„Trebuie din când în când să fulgere pentru a se vedea la faţă românii din desimea beznei.”
                                                                   (Grigore Vieru)  
    Basarabia este provincia românească ruptă din trupul României la 1812,din ţara lui Decebal şi Traian,a măritului Ştefan şi a viteazului Mihai,a nemuritorului Eminescu şi a întregitorului Ferdinand întâi...
   Din cele mai vechi timpuri Istoria ne-a nedreptăţit ,aducând poporului român toate ciumele barbare din răsărit şi suferinţă pricinuită de laşi şi trădători.Mereu am dus lupte ce nu depăşeau hotarele străbune,am purtat stindardul libertăţii împotriva păgânimii,nu am râvnit la teritorii străine,deşi unele chiar ne aparţineau pe bună dreptate,am mers cu capul plecat urmând cuvântul Domnului şi am căutat să  nu ne stricăm relaţiile cu vecinii.Am tăcut,am răbdat şi totuşi am mers mai departe prin   vâltoarea de nenorociri ce pare că nu ne-a părăsit nici până-n ziua de azi.
   În primăvara anului 1812 ţarul rus anexează Basarabia transformând-o în gubernie rusească şi aduce aici o administraţie menită să distrugă orice rămăşiţă a culturii româneşti dintre Nistru şi Prut.Identitatea românească nu a pierit,la fel cum a supravieţuit limba şi cultura în acei ani de restrişte.

Самоопределение по-Российски - Молдова.

Panou cu simboluri naziste la Soroca! Primarul comunist riscă să fie tras la răspundere.


PANOU CU BUCLUC LA SOROCA
Primarul oraşului Soroca, Elena Bodnarenco, riscă să fie trasă la răspundere pentru discriminare şi instigare la ură. Poliţia examinează, în prezent, sesizările mai multor cetăţeni, depuse în legătură cu instalarea unui panou cu simboluri naziste, chiar în centrul oraşului, la indicaţia primarului comunist.
Panoul, în limba rusă, a fost instalat zilele trecute. Mesajul primarului comunist, care conţine sintagma "ocupanţii germano-români fascişti", a provocat însă nemulţumirea locuitorilor din Soroca. Poliţia a demontat panoul pe care apare şi o svastică fascistă, în prezenţa edilului-şef al oraşului.

"Este legea despre publicitate, care spune că dumneavoastră sunteţi datoare să scrieţi în limba de stat", s-a adresat comisarul primarului.
Elena Bodnarenco s-a arătat nemulţumită că reprezentantul Poliţiei ar fi strigat la ea: "Eu vă rog, eu aud bine. Nu ridicaţi glasul".
"Noi o să clarificăm cu instituţia de drept care-i corect şi care nu. Eu nu vreau să vorbesc cu matale. Eşti nimeni pentru mine, nimeni", i-a tăiat-o comisarul.

Unii locuitori ai oraşului, care au cetăţenie română, s-au simtit discrimaţi şi au depus plângeri la poliţie. Alţii consideră că mesajul de pe panou instigă la ură.
"Se examinează cazul, se acumulează materialele în urma plângerilor cetăţenilor de rând, care s-au adresat referitor la conţinutul şi semnul de pe afişaj – svastica", a comunicat Nicolae Eşanu, ofiţer de urmărire penală.

"Nu înţeleg despre ce instigare la ură vorbiţi. Nu este vorba despre românii de azi sau despre cei care au cetăţenie română. Nu-i asociez cu ocupanţii. Este vorba despre ocupanţii germano-români fascişti din perioada anilor 1941-1944", a declarat primarul din Soroca.

Elena Bodnarenco a câştigat mandatul de primar al oraşului Soroca la alegerile locale din vara trecută.

Ce aşteaptă ruşii din RM de la recensământul din 2014?

În februarie, Guvernul RM a adoptat Proiectul de lege cu privire la recensământul populaţiei şi a locuinţelor din 2014.  



Primii au reacţionat la această ştire rusofonii din RM, prin gura unui oarecare Evgheni Şolari. Acesta, pe site-ul Moldovanova.md, formulează „baza teoretică” a comportamentului populaţiei rusofone în timpul recensământului. Pornind de la diferite „premise” (la care sperăm să revenim într-un articol aparte), acesta consideră că „a venit timpul pentru aplicarea în viaţă a principiului autodeterminării în baza criteriilor de cultură şi civilizaţie”, ceea ce înseamnă că în cadrul acestui recensământ toţi rusofonii (indiferent de minoritatea naţională din care fac parte) „să se declare RUŞI, deoarece ei toţi sunt ruşi ca spirit, limbă, cultură, mentalitate, civilizaţie”. Iată un fragment relevant în această ordine de idei: „Astfel, avem la dispoziţie doi ani pentru a conştientiza şi a aduce la cunoştinţa fiecărui cetăţean al RM, în primul rând a celor rusofoni, un adevăr simplu: în cadrul recensământului din 2014 toţi cetăţenii rusofoni din RM, toţi cei care susţin ideea acordării limbii ruse a statutului de limbă oficială şi au luxul moral de a-şi stabili independent şi nesilit de nimeni propria identitate, toţi aceştia trebuie să le spună celor care le vor bate în uşă cu ocazia recensământului: „EU SUNT RUS”. Oricum, nu avem ce pierde. În caz de victorie, asta va fi prima victorie care va consolida comunitatea rusofonă, le va stimula rusofonilor pofta de libertate şi voinţa de a-şi apăra adevăratele interese şi le va permite nu numai moral, ci şi juridic să ceară pentru limba rusă statutul de limbă oficială”. 

miercuri, 7 martie 2012

Hai în Basarabia!



An de an, românii basarabeni sărbătoresc la Chișinău ziua de 27 martie 1918 (ziua Unirii Basarabiei cu România) cu drapele tricolore, cântând și arătându-și dragostea față de Țara-Mamă. Anul acesta, mai mulți ca oricând, trebuie să fim acolo alături de ei.
În 2012 sărbătoarea va avea loc duminică, 25 martie, sub forma unui marș, pornit la ora 16.00 din fata Academiei de Ştiinţe a Moldovei (vis-a-vis de hotelul Naţional), continuat pe bulevardul Ştefan cel Mare cu diferite acţiuni precum hora unirii şi încheiat printr-un concert în scuarul Teatrului de Operă și Balet.
Trenul, autocarul sau maşina mică sunt variante la fel de bune cu care puteţi ajunge la Chişinău.
Special pentru această ocazie vor pleca autocare dus-întors din București (de sâmbătă dimineață până duminică seară – preț 90 de lei) și Iași (de duminică dimineața până seară – preț 40 de lei), rezervări pot fi făcute până pe 17 martie la emailul actiunea2012@yahoo.com sau la telefonul 0743355150. Pentru a trece granița nedreaptă e nevoie de pașaport valabil.
Cei care au nevoie, putem aranja ca să fie găzduit de un român basarabean şi de acolo îndrumat către obiectivele turistice din Chişinău şi din restul Basarabiei.
NE VEDEM CU TOȚII LA CHIȘINĂU PE 25 MARTIE!

duminică, 4 martie 2012

Basarabia e România chiar și la Bălți


În ciuda tuturor opreliștilor, marșul “Unirea a-nceput la Bălți” a avut loc sâmbătă, circa 150 de tineri unioniști amintind că pe 3 martie 1918 s-a votat Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România.
Printre scandările folosite de simpatizanții Platformei civice Acțiunea 2012 au fost „Basarabia, pământ românesc”, „Refuz, rezist, sunt anticomunist”, „Trăiască, trăiască/ trăiască și-nflorească/ Moldova, Ardealul și Țara Românească” precum și numele Patriei lor, România. S-au afișat bannere pe care se putea citi “Basarabia e România” și ” Bălți simte românește”.
Acțiunea a întâmpinat opoziția Partidului Comuniștilor, care a organizat un contra-protest. Pentru a evita violențele care ar fi putut apărea, tinerii au mers la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor unde au depus flori și au intonat cântece ale regretaților Ion si Doina Aldea Teodorovici.
Foto:

sâmbătă, 3 martie 2012

Cimitirul de Onoare al Eroilor Români (Micleușeni)

Pe drum spre Chișinău, venind de la acțiunea din Nisporeni dedicată comemorarii eroiilor cazuți pe Nistru, nu puteam să nu ne oprim la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din sătucul Micleușeni. 

Conform documentelor arhivistice, cimitirul eroilor din localitatea Micleuşeni a luat fiinţă pe data de 17 iulie 1941, fiind situat la intrarea din partea de est a satului, lângă şoseaua Huşi-Chişinău. A fost amenajat pe o suprafaţă de 936 m2, avea instalată o poartă monumentală şi era împrejmuit cu gard din pari şi sîrmă ghimpată.

'92 Nu uităm

Foto și video de la comemorarea eroilor căzuți în luptele de pe Nistru, orasul Nisporeni.



"Noi nu uităm Eroii '92! ! !" la L.T."Ellada" Măcăreşti

 2 martie- o zi obişnuită pentru unii,o zi specială pentru alţii....Azi se împlinesc 20 de ani de când "fraţii de la est" au intrat peste noi cu arma-n mână sfidându-ne integritatea naţională şi independenţa statală.Bravii fii ai ţării nu au stat cu mâinile-n şolduri ci imidiat au purces la luptă contra mercenarilor ex-bolşevici.
 În L.T."Ellada" Măcăreşti s-a organizat o mini-conferinţă  unde au fost prezenţi liceenii X-XII profesorii de Istorie,franceză ,engleză,cât şi reprezentanţi ai conducerii liceului,alături de noi a venit şi un veteran al războiului de pe Nistru-domnul Iachimovschi,care a povestit cum erau acele timpuri şi cum luptau cot la cot pentru a-şi apăra Patria.În cadrul conferinţei au fost prezentate secvenţe din filmul "Transnistria-durere şi speranţă".

vineri, 2 martie 2012

Mărţişorul - Simbol al primăverii

Mărţişorul este o sărbătoare caracteristică poporului român, sărbătorită chiar în prima lună a primăverii, de unde îşi trage şi denumirea. Aceasta este considerată sărbătoarea binelui, fericirii, sănătăţii, a victoriei binelui asupra răului.
De aceea, membrii "Faptă nu Vorbă" de la liceele " Boris Cazacu" și "Ștefan cel Mare" din Nisporeni au daruit câte un mărțișor profesorilor si liceenilor.