joi, 5 iulie 2012

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni – proiect de interes național


Guvernul Republicii Moldova a declarat, astăzi, drept proiect de utilitate publică de interes naţional lucrările de construcţie a gazoductului magistral de presiune înaltă Iaşi-Ungheni, transmite Agenția Informațională de Stat MOLDPRES.
Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a specificat, că, astfel, obiecte ale exproprierii vor deveni bunurile imobile, terenurile şi construcţiile, proprietate privată, amplasate în extravilanul satului Semeni şi comunei Zagarancea, ambele localităţi din raionul Ungheni.

Potrivit lui Lazăr, citat de MOLDPRES, Guvernul va lua, în numele statului, toate măsurile necesare pentru exproprierea bunurilor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor de utilitate publică de interes naţional. La data intrării în vigoare a legii în cauză, vor fi sistate alte tranzacţii cu terenurile preconizate pentru expropriere şi pentru construcţie din zonă. Conform estimărilor Institutului pentru Proiectare şi Organizarea Teritoriului, în baza înţelegerilor prealabile cu proprietarii terenurilor, vor fi necesare 112-125 mii de lei, a adăugat ministrul Economiei.
Prim-ministrul Vlad Filat a spus că este necesar ca proiectul de lege în cauză să fie aprobat pînă la încheierea actualei sesiuni a Parlamentului. Premierul a reamintit că, în zilele următoare, Prim-ministrul României, Victor Ponta, va efectua o vizită la Chişinău şi a solicitat ca până atunci să fie elaborată agenda privind implementarea acestui proiect. Filat şi-a exprimat speranţa că la începutul toamnei curente vor începe lucrările de construcţie a gazoductului.
În bugetul de stat pentru anul 2012, pentru acest proiect au fost alocate 6,9 milioane de lei.
Construcţia gazoductului a fost inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român, din 24 mai 2010, şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României, din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de rezervă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport de gaze ale ambelor ţări.
Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi a 9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea rîului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte din cheltuieli urmînd a fi acoperite din fonduri europene, mai notează MOLDPRES.
Sursa: InfoPrut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu