marți, 24 iulie 2012

“S-a înfăptuit Unirea?” Nu. Dar aţi vrea să o trăiţi? “Da, sigur!”


În această zi de duminică, tineri şi bătrâni de bună credinţă au pornit către Cahul cu un gând curat. Şi-au dorit să aducă zâmbete pe chipurile localnicilor prin cântecele care au răsunat de-a lungul străzilor pe care, timp de câteva ore, cel care a domnit, a fost tricolorul.
Am fost împreună în momentele de glorie, dar şi cele de cumpănă. Aşa că, şi astăzi, românii de peste Prut şi din Basarabia au fost împreună! Au scandat la unison: „România, nu uita, Basarabia e a ta!”; „Basarabia e România!”; “Jos hotarul de la Prut!”; “Trăiască, Trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”
Se pare, însă, că celor de la Patrioţii Moldovei şi de la Liga Tineretului Rus nu le-a plăcut plăcut tricolorul şi nici feţele noastre senine. Nu ne-au întâlnit cu “bine aţi venit!”, ci cu înjurături, iar pâinea şi sarea a fost înlocuită cu ouă. Ne-ar fi tras şi o mamă de bătaie, doar că zecile de poliţişti au reuşit să-i stăpânească.

Atât noi, cât şi ei am fost în gura trecătorilor! O bătrână s-a arătat curioasă despre eveniment. I-am spus că e un Marş al Unirii, la care ea, cu un zâmbet pe faţă m-a întrebat: “S-a înfăptuit Unirea?” Nu. Dar aţi vrea să o trăiţi? “Da, sigur!” mi-a răspuns ea, continuându-şi drumul prin mulţime. Vorbitorii de limbă rusă îşi spuneau că noi suntem împotriva lor şi că trebuie să plecăm acasă! La un moment dat, am scotocit în geantă şi le-am arătat buletinul, întrebându-i: “nu sunt acasă, oare?” Un alt trecător se arăta nemulţumit de faptul că noi, cică am fi ocrotiţi de poliţişti, deşi ar trebui să fim ucişi!
Conducătorul contramanifestanţilor, Mihail Garbuz, a precizat: “Ne-am adunat aici ca să ne apărăm ţara de România.” Am ţinut să-l informez că marea majoritatea a celor care participă la Marşul Unirii sunt basarabeni, iar acesta a precizat că ei ar trebui pedepsiţi, pentru că nu respectă Constituţia. De asemenea, am reuşit să aflăm că ei n-ar fi nemulţumiţi dacă tricolorul ar fi înlocuit cu drapelul RM şi s-ar scanda: Trăiască Moldova! Trăiască România!
Menţionăm că evenimentul a fost organizat de către Consiliul Unirii cu sprijinul Acţiunii 2012.
Regretatul Grigore Vieru spunea: Străine pofte ne-au rapit / Când via dulce, când ogorul, / Dar nimeni nu a izbutit /Din piept să smulgă Tricolorul. “
Vor izbuti cei de la Liga Tineretului Rus şi Mihail Garbuz să o facă? Viitorul ne aparţine atât nouă, cât şi lor!










Foto: Elena Podoleanu, InfoPrut

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu