vineri, 13 iulie 2012

Presa internațională: Interzicerea simbolurilor comuniste va onora memoria miilor de oameni ucişi în perioada sovietică


Presa internațională: Interzicerea simbolurilor comuniste va onora memoria miilor de oameni ucişi în perioada sovietică

Parlamentul Republicii Moldova a interzis simbolurile comuniste pentru a onora memoria miilor persoane ucise în perioada sovietică. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat că va contesta votul la Curtea Constituţională, scrie The Associated Press.

Parlamentul moldovean a votat joi o lege care condamnă "crimele" regimului comunist în această fostă republică sovietică şi o altă lege care interzice simbolurile comuniste, precum secera şi ciocanul, informează agenția de presă AFP.

"Este de datoria noastră morală să condamnăm crimele regimului comunist totalitar", a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, adăugând că, în perioada sovietice, "Partidul Comunist a organizat colectivizarea forţată, deportările în masă și foametea".
“Această reglementare afectează direct Partidul Comuniştilor care încă foloseşte secera şi ciocanul şi în cazul în care nu renunţă la acest simbol, riscă să fie desfiinţat”, relatează Radio România Actualități.

Hotărârea de condamnare a comunismului prezentată de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost întocmită în baza unui raport al comisiei speciale care a studiat în 2010 crimele regimului comunist în Republica Moldova.
Raportul a denunţat printre altele ocuparea Basarabiei, a Bucovinei de nord şi a ţinutului Herţei ca urmare a pactului Molotov- Ribbentrop, valurile de deportări prin care sute de mii de basarabeni au fost trimişi în Siberia şi Kazakhstan şi foametea organizată în anii 1946-1947.

Potrivit comisiei, regimul totalitar comunist a fost responsabil şi de crime cuturale care au ţintit identitatea românilor basarabeni, inclusiv prin impunerea unei aşa-numite limbi moldoveneşti şi inventarea unui popor distinct de cel român.
Adoptarea acestor legi înseamnă că Partidul Comuniştilor va fi obligat să-și schimbe simbolul său, secera şi ciocanul, explică agenția de presă rusă Interfax.

Potrivit acesteia comuniştii au calificat adoptarea acestor legi drept o "presiune asupra opoziţiei" şi "o încercare de a aduce opoziţia în afara cadrului constituţional al Republicii Moldova."

Totodată Interfax reamintește că în perioada când a fost președinte în 2010, Ghimpu a semnat un decret cu privire la stabilirea zilei de 28 iunie, drept Ziua ocupaţiei sovietice, care a fost declarat neconstituţional.

Pentru utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice vor fi prevăzute şi sancţiuni. Documentul nu interzice cuvântul "comunist", ci simbolurile regimului totalitar, menţionează vesti.ru.

Potrivit presei ruse, Partidul Comunist din Federaţia Rusă deja şi-a exprimat dezacordul cu decizia Parlamentului moldovean şi urmează să expedieze o scrisoare autorităţilor de la Chişinău

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu