vineri, 6 iulie 2012

Un imens graffiti anticomunist desenat la Botanica, Chișinău [FOTO]

La intersecția bulevardului Dacia cu strada Traian din Chișinău, pe un bloc de locuit (bul. Dacia 28), a apărut acum câteva zile pe departe cel mai mare graffiti din Moldova. Mesajul acestui graffiti este anticomunist, fii reprezentat prin inscripțiile în limba poloneză ”Solidarność” și fiind dedicat anticomunistului polonez Lech Wałęsa, fost președinte al Poloniei între 1990 și 1995, numele și chipul căruia la fel este inscripționat în graffiti.

Solidarność (rom. Solidaritatea) este o federație sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk în Polonia. În anii 1980 a constituit o importantă mișcare anticomunistă. Influența crescândă a Solidarității a condus la intensificarea și răspândirea idealurilor anticomuniste în întreaga Europă Centrală și de Est.

Reușita protestelor Solidarității a inspirat o succesiune de revoluții anticomuniste în Europa Centrală și de Est, cunoscute sub numele de Toamna Națiunilor (Jesień Ludów). Modelul Solidarității a fost preluat, pe diverse căi, de grupurile de opoziție din blocul estic, fapt care a provocat prăbușirea comunismului est-european și care a contribuit la dizolvarea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990.
foto: Serjio Lobourenco

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu