luni, 9 iulie 2012

Rezoluţie prin care Rusiei i se solicită retragerea trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Rep. Moldova

Comitetul General pentru Afaceri Politice și Securitate al Adunării Parlamentare OSCE a adoptat o Rezoluție cu privire la Republica Moldova, în care se face apel la Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor și munițiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu principiile relevante ale legii și angajamentelor internaționale asumate în cadrul OSCE.
Serviciul de presă al Legislativului de la Chişinău anunţă că Rezoluţia AP OSCE a fost susţinută de toate delegațiile naționale, mai puţin de Federația Rusă și Cipru, care s-au abținut în timpul votării.

În rezoluţie se mai precizează că identificarea statutului legal special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova, în timp ce consolidează și asigură suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional, constituie obiectivul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean.
Autoarea acestei rezoluţii, preşedintele Grupului AP OSCE pentru Republica Moldova, suedeza Walburga Habsburg Douglas a subliniat importanța reluării cu succes a negocierilor privind problema transnistreană în formatul ,,5+2” și a pledat pentru o implicare mai activă a parlamentarilor în reglementarea conflictelor înghețate în spațiul OSCE.
În proiectul rezoluției se mai menţionează că intensificarea dialogului dintre diverse instituții și organizații publice de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum și încurajarea contactelor interumane, ar ajuta la sporirea încrederii și siguranței reciproce. Totodată, se propune facilitarea dialogului parlamentar dintre membrii Parlamentului Republicii Moldova și reprezentanții sovietului suprem al regiunii transnistrene sub auspiciile Echipei Parlamentare a AP a OSCE privind Republica Moldova, cu sprijinul Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu