joi, 12 iulie 2012

Ultimă oră! Moldova a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!


Ultimă oră! Moldova a condamnat regimul totalitar comunist și a interzis secera și ciocanul!
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Republica Moldova a condamnat regimul totalitar comunist! Secera și ciocanul - simbolurile ideologiei comuniste au fost scoase înafara legii. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat, cu 53 voturi pro, în urmă cu câteva clipe de către Parlament.

Pentru adoptarea acestei hotărâri s-au expus toate partidele reprezentante ale AIE - PL, PD și PLDM. Respectiv, fracțiunea PCRM, socialiștii lui Dodon și grupul deputaților neafiliați condus de Vadim Mișin - au fost împotrivă. După vot, comuniștii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Astfel, partidele politice nu vor mai putea utiliza și face propagandă cu atributele ideologiei comuniste.

PCRM a ripostat cum a putut. „Eu mă mândresc că sunt comunist! Mai bine să fii comunist decât fascist ca dvs. Voi încercați să limitați drepturile Partidului Comuniștilor, cel mai mare partid din Republica Moldova și unicului partid de opoziție!”, a declarat deputatul Grigore Petrenco.


„Eu sunt împotriva regimurilor totalitare, atât a comunismului, cât și a fascismului și nazismului. Iar dumneata dl Petrenco, dacă te consideri comunist înseamnă că ești și fascist pentru că ambele au fost regimuri totalitare. Ai înțeles? Bonjour Maman! Asta e în limba franceză”, i-a răspuns Mihai Ghimpu.

Potrivit liberalului, comuniștii vor fi nevoiți să-și schimbe simbolica de partid, iar secera și ciocanul să le înlocuiască cu „o roată de samocat” sau „o lingură și furculiță pe o farfurie”.

„PSRM, la fel ca și marea majoritate a celor aflați în sală, condamnă crimele regimului totalitar comunist. Însă, noi considerăm că acest proiect este îndreptat mai mult ca pe o răfuială politică cu opoziția. De aceea noi nu vom susține acest proiect”, a menționat liderul socialiștilor, Igor Dodon.

La rândul său, Vadim Mișin a declarat că adevărurile istorice au fost distorsionate de către liberali și a chemat deputații să nu voteze pentru acest proeict de lege.

Și liberal-democratul Chiril Lucinschi s-a abținut de la vot, motivând că ar trebui condamnat nu doar comunismul, dar și nazismul și fascismul.

Înainte de procedura de vot, 20 de deputați comuniști s-au înscris pentru luări de cuvânt. Declarațiile acestora au durat în total peste două ore. În total, acest proiect s-a examinat și dezbătut timp de 5 ore.

Proiectul de hotărâre privind aprecierea istorică și politico-juridică a regimului totalitar comunist din Republica Moldova prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republiac Sovietică Socialistă Moldovenească care a comis crime împotriva umanității, precum și acțiunile turor persoanelor care au contribuit la comiterea acestor crime. Totodată, legea interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice a simbolurilor regimului totalitar comunist ( secera și ciocanul) și promovarea ideologiilor totalitare.
1613.2012.ro

UNIMEDIA precizează că proiectul de condamnare a crimelor regimului totalitar comunist a fost propus spre examinare Parlamentului în 2010, în urma recomandărilor Comisiei Cojocaru, creată la iniţiativa liderului PL, Mihai Ghimpu. Până acum, Legislativul nu a mai inclus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre.

Recent, fracțiunea PCRM a propus condamarea regimului nazist, însă AIE „a pus piciorul în ușă”, declarând că alături de nazism trebuie condamnat și comunismul, leninismul și stalinismul.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu