marți, 3 iulie 2012

PNL a câştigat în instanţă dreptul de a avea un statut unionist


(video) PNL a câştigat în instanţă dreptul de a avea un statut unionist

Partidul Naţional Liberal a câştigat litigiul cu Ministerul Justiţiei, care a refuzat să înregistreze noul statut al PNL, ce prevede drept obiectiv politic Unirea Republicii Moldova cu România. Curtea de Apel Chişinău a recunoscut astăzi drept ilegală decizia MJ şi l-a obligat să înregistreze statutul naţional-liberalilor.  PNL declară că astfel, formaţiunea i-a adus „omagiul suprem celui mai mare român din toate timpurile - Ştefan cel Mare şi Sfânt”, astăzi împlinindu-se 508 ani de la moartea domnitorului Moldovei.


Partidul Naţional Liberal constată că este pentru prima oară, în aproape 21 de ani de după proclamarea Independenţei RM, când un partid îşi fixează în mod clar un obiectiv unionist în Statut, înregistrat de Ministerul Justiţiei.

Liderul PNL susţine că în cadrul dosarului, a solicitat şi scuze publice de la ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, pentru prejudiciile aduse imaginii partidului, dar a renunţat la această cerere, pe motiv că potrivit judecătorilor, ar fi inadecvată în cazul unui dosar de contencios administrativ.

Pavlicenco declară că „va fi o ruşine pentru un Guvern liberal-democrat”„ în cazul în care Ministerul Justiţiei nu se va conforma deciziei instanţei şi o va ataca la CSJ. Instituţia încă nu a anunţat cum va proceda.

În ianuarie 2012, Ministerul Justiției a refuzat să înregistreze statutul PNL şi a sesizat Curtea Constituțională privind interpretarea art. 41 din Legea Supremă, care se referă la neconstituționalitatea partidelor ce militează împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova. În martie, PNL a acţionat în judecată MJ, iar magistraţii CC nu au examinat încă sesizarea.

Redacţia nouă a statului PNL, adoptată în cadrul celui de-al III Congres al formaţiunii din decembrie 2011 prevede că „PNL pledează, prin mijloace legale, nonviolente, conforme cu principiile fundamentale ale democraţiei, pentru unificarea – pe cale paşnică, democratică – a celor două state româneşti, adică pentru Unirea Republicii Moldova cu România, drept cea mai scurtă cale de desprindere de sfera de influenţă rusească şi de accedere rapidă în NATO şi UE”.




Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu